2012-09-12 17:45:47
Φωτογραφία για 23 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο
Ιστορική μέρα η 12η Σεπτεμβρίου για τις οικογένειες των θυμάτων του Χίλσμπορο καθώς έπειτα από πολυετείς έρευνες δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα που επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία για εγκληματικά λάθη και παραποίηση καταθέσων. Η συγνώμη του πρωθυπουργού Κάμερον!

Στις 15 Απριλίου του 1989 το "Χίλσμπορο" φιλοξένησε τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Νότιγχαμ Φόρεστ και της Λίβερπουλ.

Μετά από μια σειρά από σοβαρών λαθών και παραλείψεων, οι ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στην εξέδρα Λέπιγκς Λέιν, την βόρεια κερκίδα του σταδίου.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τεράστια πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο. Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήξουν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου, όμως εκατοντάδες άλλοι εγκλωβίστηκαν και ποδοπατήθηκαν!

Αποτέλεσμα τούτης της ανεπανάληπτης τραγωδίας ήταν να χάσουν την ζωή τους 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, ενώ 776 τραυματίστηκαν!


Όπως αποδείχθηκε έπειτα από 23 χρόνια οι Αρχές παραποίησαν τα στοιχεία για την ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε το παγκόσμο ποδόσφαιρο.

Οι οικογένειες των θυμάτων όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψαν να ζητούν να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία συστάθηκε το 2010 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα της μέσα από πολυετή έρευνα, όπου όπως αποδεικνύεται η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ επιχείρησε να μεταθέσεις τις ευθύνες στους οπαδούς της Λίβερπουλ!

 Για 23 χρόνια η εντύπωση που είχε δοθεί ήταν ότι η τραγωδία οφειλόταν αποκλειστικά στην συμπεριφορά των οπαδών της Λίβερπουλ, που υποτίθεται ότι είχαν πάει "μεθυσμένοι" και προκάλεσαν "χουλγικανισμούς" στο γήπεδο. Η αλήθεια ήταν τελείως διαφορετική!

Επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο Επίσκοπος του Λίβερπουλ Τζέιμς Τζόουνς, ο οποίος συγκέντρωσε 500.000 έγγραφα που σχετίζονταν με το "Χίλσμπορο" για να φτάσει σήμερα στο σημείο να δώσει το πόρισμα στη δημοσιότητα.

"Για περίπου 25 χρόνια οι οικογένειες των 96 θυμάτων και οι επιζήσαντες του Χίλσμπορο διατηρούσαν μια ανοιχτή πληγή περιμένοντας απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα.

Ήταν μια ενοχλητική και επώδυνη εμπειρία, η οποία προστέθηκε στη θλίψη τους. Παρά τις έρευνες ένιωθαν ότι η αναζήτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη είχε ματαιωθεί και ότι κανείς δεν είχε λογοδοτήσει. Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν και αναλύθηκαν από την Επιτροπή, δείχνουν ότι η τραγωδία δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί.

Υπήρχαν ξεκάθαρες επιχειρησιακές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της τραγωδίας και μετά από αυτήν υπήρχαν έντονες προσπάθειες να επιρρίψουν τις ευθύνες στους οπαδούς.

Η λεπτομερής έκθεση της Επιτροπής δείχνει πόσο ευάλωτα είναι τα θύματα, οι επιζήσαντες και οικογένειες όταν η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σε κίνδυνο. Οι συνάδελφοί μου και εγώ ήμασταν από το ξεκίνημα της δουλειάς μας εντυπωσιασμένοι από την αξιοπρεπή επιμονή των θυμάτων" τόνισε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος του Λίβερπουλ.

Το πόρισμα

Επί της ουσίας στο πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής αναφέρεται: "Είναι ξεκάθαρο από την ανάλυση των διάφορων ερευνών ότι από το ξεκίνημα η Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες για την τραγωδία στους οπαδούς της Λίβερπουλ. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή την άποψη".

Η Επιτροπή καταγγέλει πως έγινε παραποίηση στοιχείων στις καταθέσεις από πλευράς Αστυνομίας προκειμένου να διαγραφούν ή να τροποποιήσουν τα σχόλια που αφορούσαν στην αστυνόμευση του αγώνα αλλά και την στάση των Αρχών στην τραγωδία. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες για ανάλογη στάση και από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν τα γεγονότα τα media και ιδιαίτερα η εφημερίδα Sun.

Η εσφαλμένη ενημέρωση ξεκίνησε από πρακτορείο ειδήσεων στο Σέφιλντ, αξιωματούχους της αστυνομίας, από τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας και από ένα μέλος του κοινοβουλίου από την περιοχή.

Όπως είχε διαρρεύσει εκείνη την εποχή μέρος της καταστροφής προκλήθηκε από μεθυσμένους οπαδούς που δεν είχαν στην κατοχή τους εισιτήρια και προέβησαν σε βίαιες ενέργειες.

Η Επιτροπή δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι ανακρίσεις.

Η συγνώμη του Κάμερον

Το ντόμινο αποκαλύψεων σχετικά με την τραγωδία προκάλεσε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζήτησε συγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων κάνοντας λόγο για ευθύνες της αστυνομίας!

"Οι φίλαθλοι δεν ήταν αυτοί που ευθύνονταν για την τραγωδία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ λίγο αργότερα έκανε λόγο για ευθύνες της Αστυνομίες, αφού τουλάχιστον 164 καταθέσεις τροποποιήθηκαν.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας αποκάλυψε ότι η Επιτροπή εξέτασε 450.000 σελίδες της δικογραφίας και άλλων αποδεικτικών στοιχείων της υπόθεσης, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στις οικογένειες των θυμάτων στην ανάγνωση του πορίσματος.

Ο Κάμερον παραδέχθηκε ότι 59 από τους 96 νεκρούς θα μπορούσαν να είχαν ζήσει, αν τους παρεχόταν άμεση ιατρική βοήθεια και σχολίασε: "'Ήταν μεγάλο λάθος της αστυνομίας που παραποίησε τις καταθέσεις, για να ρίξει την ευθύνη στους οπαδούς. Οι οπαδοί της Λιβερπουλ, είναι πλέον βέβαιο, ότι δεν ευθύνονται για την καταστροφή"!

Η αντίδραση της Λίβερπουλ

Η διοίκηση της Λίβερπουλ μετά τις τελευταίες συνταρακτικές αποκαλύψεις εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται μεταξύ άλλων:

"Έπειτα από 23 επίπονα χρόνια, οι οπαδοί μας απαλλάχθηκαν για όλα όσα τους κατηγόρησαν. Σήμερα, ο κόσμος γνωρίζει αυτό που εμείς ξέραμε.

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν αθώοι εκείνη την τραγική μέρα. Υπήρξε κατακριτέα και επιζήμια διαστρέβλωση της αλήθειας."

Πηγή:sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ