2012-09-12 19:30:27
Φωτογραφία για Ενδοκυβερνητική κρίση στην ΠΓΔΜ
Σε μερική αναδίπλωση, στη Βουλή, προχώρησε, σήμερα, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Ανέφερε μεν ότι θα ψηφίσει υπέρ των νομοσχεδίων της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της 40ης συνεδρίασης της Βουλής, αλλά με εξαίρεση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων (και τις οικογένειες τους) στην περίοδο των ένοπλων συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ, το 2001.

Προηγουμένως, το DUI είχε αναφέρει ότι θα μποϋκοτάρει όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια που εξετάζονται στην 40η συνεδρίαση της Βουλής η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα, επειδή μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το επίμαχο νομοσχέδιο για τους βετεράνους των κυβερνητικών δυνάμεων, από το 2001.

Επί δύο ημέρες, το DUI είτε απείχε από τη Βουλή, είτε προέβαλλε διαδικαστικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται απαρτία ώστε να μην μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες του νομοθετικού σώματος.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, αιτιολογώντας τη «στροφή» του κόμματος του, ανέφερε ότι το DUI δεν επιθυμεί να «παγώσει» κυβερνητικά νομοσχέδια που συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα αυτό θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που επιτρέπονται από τον κανονισμό της Βουλής για να μπλοκάρει το επίμαχο νομοσχέδιο για τους βετεράνους των κυβερνητικών δυνάμεων, όταν και εάν αυτό παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Σώματος προς συζήτηση και ψήφιση.

Πάντως, οι εργασίες της Βουλής, παρά την αναδίπλωση αυτή του DUI, δεν ξεκίνησαν ούτε σήμερα, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας «θέατρο σκιών» των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων (VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι).

Το SDSM ανέφερε ότι θα επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής, όταν το DUI ξεκαθαρίσει οριστικά τη θέση σχετικά με τα νομοσχέδια που εξετάζονται στη συνεδρίαση της Βουλής και όχι τη μία μέρα να παρεμποδίζει τις εργασίες του Σώματος και την άλλη μέρα να προχωρά σε αναδίπλωση.

Όσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο, το SDSM έχει αναφέρει ότι θα το υποστηρίξει.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων VMRO-DPMNE και DUI, η οποία έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική κρίση, διαρκεί εδώ και ένα μήνα.
zougla.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ