2012-09-12 20:05:18
Φωτογραφία για Η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τις στρατιωτικές ζώνες
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ καλείται να ανοίξει τις στρατιωτικές ζώνες στην Κύπρο και να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου. Αυτά δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του θέματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαλτέζος ευρωβουλευτής Σάιμον Μπουσουτίλ. Ανακοίνωσε, δε, ότι ώς το τέλος του έτους θα επισκεφθεί την Κύπρο με ομάδα βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πληροφορηθούν επί τόπου πώς προχωρούν οι διαδικασίες στο ζήτημα των αγνοουμένων.

Για μας, είπε ο κ. Μπουσουτίλ, το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου από την εισβολή του ‘74 και προηγουμένως είναι ζήτημα ανθρωπιστικό και ακούμε τις απόψεις όλων των μερών, και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, διότι θέλουμε να είμαστε και είμαστε αντικειμενικοί. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να βοηθήσουμε αυτήν τη διαδικασία και, ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στις στρατιωτικές και άλλες ζώνες, καθώς και ότι η Τουρκία θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες προερχόμενες από τις δικές της ένοπλες δυνάμεις. Αυτή, τόνισε, είναι και η πρόσφατη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο συνεργαζόμαστε.


Οι σκελετοί του Ντιγιαρμπακίρ

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπουσουτίλ αναφέρθηκε και στο θέμα των 38 σκελετών, που βρέθηκαν προ ολίγων μηνών στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ. Έχουμε βάσιμους λόγους, τόνισε, να πιστεύουμε ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να σχετίζεται και να βοηθήσει και στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. Ήδη το ζήτημα ηγέρθη από την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έλμα Μπροκ να αποστείλει επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ζητώντας πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Χωρίς μαγικές συνταγές και 3 εκ. ευρώ βοήθεια

Όπως επισήμανε ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής, εμείς δεν έχουμε μαγικές φόρμουλες που θα επιλύσουν ένα χρονίζον πρόβλημα, αλλά, πρόσθεσε, έχουμε πρόθεση να βοηθήσουμε. Γι' αυτό, είπε, ως εισηγητής έχω καταθέσει τροπολογίες και ευελπιστώ ότι η χρηματοδότηση που θα δοθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υποστήριξη των προσπαθειών που γίνονται στο θέμα των αγνοουμένων θα φτάσει τα 3 εκ. ευρώ. Και τόνισε επί τούτου ότι είναι μια τεχνικής σημασίας βοήθεια για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, όμως, για τις εκταφές και για τα εργαστήρια όπου γίνονται οι ταυτοποιήσεις λειψάνων και για άλλες εργασίες. Συνεπώς, παρατήρησε, η βοήθεια αυτή έχει και τεχνική και ουσιαστική πρακτική σημασία.

Επαφές σε Ευρωβουλή και Συμβούλιο της Ευρώπης

Στο Στρασβούργο βρίσκεται αυτές τις μέρες αντιπροσωπία της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, αποτελούμενη από τον Νίκο Σεργίδη Πρόεδρο, Νίκο Θεοδοσίου Γενικό Γραμματέα, Γιαννάκη Κούβαρο μέλος, καθώς και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Ην. Βασιλείου Νεοκλή Νεοκλέους. Η αντιπροσωπία είχε επαφές στο Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και με ευρωβουλευτές.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ