2012-09-13 00:27:03
Φωτογραφία για Παρακολούθηση με «ηλεκτρονικό βραχιόλι» για τους αδειούχους κρατούμενους
Επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη χρήση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού βραχιολιού» στην παρακολούθηση κρατούμενων που βρίσκονται... σε άδεια, ή και για όσους βρίσκονται υπό περιοριστικούς όρους.

«Έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή το έργο της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα για την εισαγωγή στο σωφρονιστικό σύστημα μεθόδου γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι) για υποδίκους αλλά και καταδίκους, με εξαίρεση κατηγορίες εγκλημάτων, η βαρύτητα των οποίων δεν επιτρέπει την επιλογή εναλλακτικών μορφών κράτησης» δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Μάλιστα ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ καλή» την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, τις οποίες επισκέπτεται το τελευταίο διάστημα. Το πρόβλημα των φυλακών, είπε, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.


Στο προσεχές διάστημα θα λειτουργήσει η νέα φυλακή στην Αγία Χανίων στην οποία θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι της παλαιάς φυλακής στην ίδια περιοχή, μαζί με κρατούμενους από άλλες φυλακές. Ακόμη, θα λειτουργήσουν δύο νέες πτέρυγες στις φυλακές Νιγρίτας, ενώ σχεδόν έτοιμο είναι και το σωφρονιστικό κατάστημα στο Νικηφόρο Δράμας.

Για τις άδειες

Αναφερόμενος στο φαινόμενο των κρατουμένων που δεν επιστρέφουν από τις άδειες, ο υπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα αφορά μόνο το 2,52% των περιπτώσεων. Παρ όλα αυτά, ο Ποινικό Κώδικα θα τροποποιηθεί για το θέμα των αδειών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι, σε περίπτωση παραβίασης των όρων της άδειας, ο κρατούμενος δεν θα δικαιούται νέα τακτική ή εκπαιδευτική άδεια πριν από την πάροδο τριών ετών, και όχι ενός έτους όπως ισχύει σήμερα, από την επιστροφή ή σύλληψή του.

Ακόμα, άδειες θα μπορούν να λαμβάνουν και οι κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους υπόλοιπους κρατουμένους. Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η «διαφορετική μεταχείριση ως προς τη χορήγηση αδειών που ισχύει σήμερα, πέραν της δημιουργίας αισθήματος αδικίας, εγείρει θέματα συνταγματικότητας ως προς την ισότητα και την αναλογικότητα της μεταχείρισης».

Τέλος, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι θα διαγραφούν οι πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων και δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση τακτικής άδειας και απόλυσης υπό όρo, με εξαίρεση όσες έχουν επιβληθεί σε περιπτώσεις βίας κατά προσωπικού, απόδρασης, δωροδοκίας προσωπικού, ή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ηλεκτρονικό βραχιόλι

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι, τα αδικήματα στα οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο θα κριθούν από την επιτροπή σε υλοποίηση απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής της περασμένης Βουλής.

Η επιτροπή θα καθορίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος αγοράς του ηλεκτρονικού βραχιολιού, το εάν θα θα εφαρμόζεται σε πλημμελήματα ή και κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, το εάν θα καθιερωθεί μόνο για τους αδειούχους, ή και σε όσους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, κλπ.

Συνωστισμός στις φυλακές

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σήμερα στους 12.479, ενώ η συνολική χωρητικότητα των φυλακών είναι 9.300 θέσεις.

Από τους 12.479 κρατουμένους, οι 7.887 είναι αλλοδαποί, οι 562 γυναίκες και οι 587 ανήλικοι. Για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών στις ελληνικές φυλακές κρατούνται 4.136, ενώ οι ισοβίτες ανέρχονται στους 977.

Από το συνολικό αριθμό των κρατουμένων οι 4.254 είναι υπόδικοι, ενώ οι κρατούμενοι για χρέη ανέρχονται στους 36.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ