2012-09-13 08:13:24
Φωτογραφία για ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στον αέρα βρίσκεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, την ώρα που η τιμή του «ευγενούς» καυσίμου βάζει πλώρη για το 1,60 ευρώ το λίτρο.

 Το υπουργείο Οικονομικών όταν έφτασε στο σημείο να προσδιορίσει το ύψος και τους δικαιούχους του επιδόματος, διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα μικρό…προβληματάκι.

Στον προϋπολογισμό του 2012 δεν έχει εγγραφεί πρόβλεψη δαπανών για χορήγηση επιδόματος και την ώρα που η τρόικα ψάχνει 11,9 δισ. ευρώ, μάλλον δεν θα δεχόταν πρόσθετες δαπάνες 120-150 εκατ. ευρώ για χορήγηση επιδόματος.

Έτσι, στο προσκήνιο βγαίνει το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει επίδομα θέρμανσης από του χρόνου και κλιμακωτές επιστροφές φόρου με εισοδηματικά κριτήρια για όσους τολμήσουν να βάλουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο σενάριο αυτό που εξετάζεται χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί, ο καταναλωτής κατά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα Ήφαιστος και θα αποκτά ένα μοναδικό προσωπικό κωδικό, αφού περάσει τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση και τετραγωνικά κατοικίας) και την ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που αγόρασε.


Αυτό θα είναι το διαβατήριό του για επιστροφή μέρους της επιπλέον δαπάνης που θα προκύπτει σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της εξίσωσης των φόρων. Οι ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις, θα δικαιούνται επιστροφή της συνολικής επιβάρυνσης και αντιστρόφως ανάλογα με τα εισοδήματα θα περιορίζεται το ποσό της επιστροφής.

Επιπρόσθετα θα λαμβάνονται υπ’ όψιν, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή (η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, ορεινή, ημιορεινή, πεδινή και νησιωτική) αλλά και τα τετραγωνικά της πρώτης κατοικίας που απαιτούνται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών (π.χ. 25 τετραγωνικά για κάθε μέλος της οικογένειας).

Το σενάριο αυτό, παρ’ ότι το επικρατέστερο, δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει. Θα κριθεί στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, ανάλογα με το αν η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων η οποία έχει αναλάβει να το τρέξει, θα παρουσιάσει μια λειτουργική πρόταση. Στην αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται επίδομα θέρμανσης, αλλά από το 2013 και ενώ στο μεταξύ οι καταναλωτές θα έχουν… τσουρουφλιστεί.

Άλμα έως και στο 1,60 ευρώ 

Οι επιβαρύνσεις για όσους επιλέξουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι σαρωτικές ενώ τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα αν τελικά αποφασιστεί εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στο 100% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

Μέχρι και την περασμένη σεζόν, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνονταν στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο έναντι 412 ευρώ φόρου του πετρελαίου κίνησης.

Ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός αφορούσε εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, επομένως στα 329 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η τιμή πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα ήταν κοντά στα 1,40 ευρώ.

Τώρα όμως υπάρχει προβληματισμός για την επίπτωση ενός τέτοιου ενδεχομένου στα έσοδα. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου κίνησης θα μείωνε τα έσοδα, ενώ ο ταυτόχρονος περιορισμός της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης λόγω στροφής των καταναλωτών σε εναλλακτικά μέσα θέρμανσης, δεν θα οδηγούσε στην προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από αυτή την πλευρά.

Έτσι εξετάζεται η εξίσωση να γίνει στο 100% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης με αποτέλεσμα , σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα τιμών, άλμα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και στο 1,60 ευρώ το λίτρο.

 

με πληροφορίες από τοEuro2Day 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ