2012-09-13 08:28:48
Φωτογραφία για Independent: «Η νίκη Ομπάμα περνά από τη Φλόριδα και το Ισραήλ» Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να πείσουν ότι δεν στήριξε αρκετά το Ισραήλ
«Κλειδί» για την νίκη ή την ήττα του προέδρου της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου θεωρεί ο Ντέιβιντ Άσμπορν της βρετανικής εφημερίδας «Ιndependent» την ψήφο της πολιτείας της Φλόριντα, αλλά και της στάσης του απέναντι στο Ισραήλ.Ο ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του Ομπάμα Μιτ Ρόμνεϊ πανηγυρίζει εδώ και καιρό ότι επί Ομπάμα οι ΗΠΑ δεν έδειξαν στο Ισραήλ αρκετά φιλική στάση, γεγονός που ενισχύεται τρόπον τινά από την απόφαση Ομπάμα να μην συναντήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκειά επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Το 2008, ο Ομπάμα κέρδισε τις ψήφους του 78% των εβραίων Αμερικανών. Η διάσπαση αυτής της υποστήριξης από τον Ρόμνεϊ θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες, ειδικά σε πολιτείες με μικρά, αλλά σημαντικά εβραϊκά μπλοκ, όπως το Οχάιο, η Πενσιλβάνια και ιδίως η Φλόριντα, όπου το περιθώριο νίκης για την μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να είναι πολύ μικρό
. Η ξαφνική επικέντρωση στην εβραϊκή ψήφο αποτελεί υπενθύμιση ότι ο Ομπάμα στην πραγματικότητα διεξάγει πολλές εκστρατείες ταυτόχρονα. Υπάρχει μια εθνική πλατφόρμα με το θέμα της υπεράσπισης της μεσαίας τάξης και πέρα από αυτήν υπάρχουν υπο-εκστρατείες, ''ραμμένες'' πάνω στις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τους ομοφυλόφιλους, του αφροαμερικανούς, του ισπανόφωνους τους εβραίους, τους βετεράνους. Η προσέλκυση αυτών των ομάδων είναι πολύ σημαντική σε μια εκλογική μάχη που κρέμεται σε μια κλωστή σε επτά ή οκτώ πολιτείες», εξηγεί ο Άσμπορν.

Φυσικά δεν συμφωνούν όλοι ότι ο Ομπάμα έχει γυρίσει την πλάτη του στο Ισραήλ, καθώς η στρατιωτική βοήθεια προς αυτό έχει αυξηθεί, ενώ πέρυσι οι ΗΠΑ έφτασαν πολύ μακριά για να μπλοκάρουν τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής να χρησιμοποιήσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως φόρουμ για να αναγνωριστεί σαν κράτος.

«Παρόλα αυτά, υπάρχει μια εντύπωση που έχουν θρέψει οι ρεπουμπλικάνοι, για την αργή πρόοδο στην Μέση Ανατολή και την απροθυμία του Ομπάμα να υποστηρίξει μια ισραηλινή επιδρομή ενάντια στο Ιράν. Τονίζουν επίσης τη δύσκολη σχέση ανάμεσα στον Ομπάμα και στον Νετανιάχου», τονίζει ο Άσμπορν και παραθέτει τα λόγια του προέδρου του Εθνικού Δημοκρατικού Εβραϊκού Συμβουλίου Μαρκ Στάνλεϊ.

«Τα μόνα πράγματα για τα οποία μπορούν να μιλήσουν είναι για να φοβίσουν τους Εβραίους του Ισραήλ. Διότι αν ασχοληθούν με τα άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους Εβραίους, επιλογές, εκπαίδευση, φτώχεια, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτικά δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, οι Εβραίοι ψηφίζουν Δημοκρατικούς», δηλώνει ο Στάνλεϊ στον Independent.

«Τυχαίες συζητήσεις με Εβραίους ψηφοφόρους δείχνουν ότι μάλλον έχει δίκιο. Οι ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ ικανοί στο να επινοούν μια ιστορία που συμφέρει το σκοπό τους να ξεγυμνώσουν τον Ομπάμα από τα επιτεύγματά του. Οι ρεπουμπλικάνοι είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν ο,τιδήποτε ενδεχομένως προσπαθήσει να επιτύχει στο Κογκρέσο ο Ομπάμα», υποστηρίζει ο Άσμπορν.

Βεβαίως όπως τονίζει, οι Δημοκρατικοί δεν έκαναν και ό,τι περνούσε από το χέρι τους στο συνέδριό τους όταν δεν έγραψαν στην βασική πλατφόρμα του κόμματος ότι η Ιερουσαλήμ είναι και θα παραμείνει πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αυτή φράση προστέθηκε κατόπιν με εντολή του Ομπάμα. «Το γεγονός ότι ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει ο ίδιος είναι από μόνο του αποκαλυπτικό: γνωρίζει ότι το να χάσει ακόμη και μία εβραϊκή αποτελεί μια δυσβάσταχτη πολυτέλεια», καταλήγει ο Άσμπορν. 
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ