2012-09-13 12:36:03
Φωτογραφία για Επίσπευση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης τμημάτων του εθνικού οδικού άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα
από το Γραφείο Τύπου

Θ. Θεοδωρίδης: Η μελετητική ωριμότητα των έργων προϋπόθεση για ένταξη και χρηματοδότηση των έργων από το ΕΣΠΑ Με Απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που εκδόθηκε χθες (11/9) επιλύθηκε το θέμα που είχε προκύψει αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του οδικού τμήματος «Χαλκηδόνα-Μελίσσι». Στο συγκεκριμένο έργο έγιναν μερικές αναγκαίες αλλαγές βελτίωσης (μικρο - αναμόρφωση του ανισόπεδου κόμβου Χαλκηδόνας) για τις οποίες όμως δεν κρίθηκε απαραίτητο να γίνει τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων. Συγκεκριμένα προβλέπεται η μετακίνηση πλησιέστερα στην κεντρική αρτηρία των δύο βόρειων κλάδων της οδού, ώστε να αποφευχθεί η κατάληψη μέρους των παρακείμενων ακινήτων η οποία θα προαπαιτούσε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης της Χαλκηδόνας.

Εντωμεταξύ, αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου για την εκπόνηση των οριστικών τεχνικών μελετών που αφορούν τα οδικά τμήματα της παράκαμψης της Χαλκηδόνας και της παράκαμψης των Γιαννιτσών προκειμένου το έργο να αποκτήσει πλήρη μελετητική ωριμότητα η οποία αποτελεί προϋπόθεση ένταξης και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Αυτή ήταν εξάλλου και η κύρια αιτία μη ένταξης του έργου μέχρι σήμερα.


Στο στάδιο της τελικής υπογραφής βρίσκεται επίσης, η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του τμήματος «Μαυροβούνι - τέλος παράκαμψης Έδεσσας» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα, με την παραπάνω διαδικασία, ολοκληρώνεται και η περιβαλλοντική αδειοδότηση των μέτρων αντιμετώπισης κατολισθήσεων στην παράκαμψη της Έδεσσας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σημαντική για τη μελετητική ωρίμανση του έργου ώστε να προχωρήσει χωρίς εμπόδια η διαδικασία ένταξης και χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ. Επίσης, θα αντιμετωπιστεί κατάλληλα το πρόβλημα των κατολισθήσεων που παρουσιάστηκε στην παράκαμψη της Έδεσσας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Η υποβολή αίτησης ένταξης και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του έργου «Χαλκηδόνα - Μελίσσι» έγινε τον Απρίλιο του 2011. Από την ημερομηνία εκείνη και μετά ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση της μελετητικής ωριμότητας του έργου. Η συνεργασία μας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες ήταν συνεχής και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε λειτούργησαν καταλυτικά ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέτεις που θέτει το ΕΣΠΑ και να κερδίσουμε χρόνο ως προς την ημερομηνία ένταξης του έργου. Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω τα στελέχη των Υπουργείων ΥΠΕΚΑ, Ανάπτυξης και της Περιφέρειας που συνεργάζονται μαζί μας με στόχο την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και τη δημιουργία σύγχρονων οδικών υποδομών που χρειάζεται και δικαιούται η Πέλλα. Για την επόμενη εβδομάδα έχουμε δρομολογήσει με τους βουλευτές ειδική συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκη προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται. Να σημειώσω ακόμη ότι μεγάλα Αναπτυξιακά έργα δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενεργειών ενός μόνο ανθρώπου. Απαιτούν συλλογική προσπάθεια και συνεργασία σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Κάτι που φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί στην Πέλλα, όπως έδειξαν και οι τελευταίες συναντήσεις που είχαμε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με τους βουλευτές, τους δημάρχους και εκπροσώπους τοπικών φορέων».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ