2012-09-13 17:09:25
Φωτογραφία για ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΜΟΝΤΙ
Την πιθανότητα να είναι πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης –ήδη έχουν γίνει προτάσεις και η σχετική φημολογία πυκνώνει– αφήνει σε συνέντευξη του ο Μάριο Μόντι...

που εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του να μην ακυρωθούν όλες μας οι προσπάθειες «διότι χρειάζονται χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων». Βλέπει όμως ότι οι πολιτικοί θα δείξουν το πνεύμα που χρειάζεται ώστε να μην χαθούν όσα έγιναν. Ενδιαφέρουσα και η αποστροφή του για την Ελλάδα, από την οποία «ζητάμε μεγάλη αλλαγή κουλτούρας μέσα σε λίγα χρόνια».

Μιλώντας στην Washington Post και σε ερώτημα για την συνέχιση της θητείας του μετά την άνοιξη, οπότε και λήγει η εντολή της κυβέρνησης του, ο Μόντι επισήμανε ότι δεν έχει πάρει αποφάσεις για το μέλλον: «Έχω επικεντρωθεί στην διακυβέρνηση της χώρας, τους δύσκολους αυτούς μήνες. Αλλά το συγκεκριμένο πολιτικό μέλλον στο οποίο έχω αφιερωθεί τελειώνει την επόμενη άνοιξη».


Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι είναι οδυνηρό για την κυβέρνηση να ζητά από τους πολίτες να συμμορφωθούν. «Ίσως αν ήμασταν κανονική, πολιτική κυβέρνηση, θα ήταν δυσκολότερο», εκτιμά και σημειώνει ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο και τους υπουργούς να αποστασιοποιηθούν από τα μελλοντικά.

Για τις μεταρρυθμίσεις και το ενδεχόμενο πισωγύρισμα αν δεν παραμείνει στην πρωθυπουργία, ο Μόντι εκφράζει την ανησυχία του. Ελπίζει, πάντως, ότι δεν θα συμβεί αυτό. «Η Ιταλία, όπως και άλλες χώρες, εργάζονται μέσα σε ευρωπαϊκούς περιορισμούς που περιορίζουν το βαθμό ευφάνταστων πολιτικών που μπορεί να προωθήσει μία βουλή ή μία κυβέρνηση», σημειώνει.

Σχετική πρόταση για μία νέα θητεία διατυπώθηκε από το κεντρώο κόμμα Udc ενώ κορυφαίοι πολιτικοί όπως ο Ρομάνο Πρόντι βλέπουν τον Μόντι (ή ίσως κάποιον από τους υπουργούς του) σαν το πρωθυπουργό ενός συνασπισμού κομμάτων αν μετεκλογικά δεν προκύψει βιώσιμο σχήμα.

Άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης στον Μόντι δίνουν και πολιτικοί και επιχειρηματίες που συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο θέρετρο της λίμνης Κομό: η συντριπτική πλειοψηφία τους εμφανίστηκε να συμφωνεί με μία δεύτερη θητεία.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ιταλία να ενταχτεί στο μηχανισμό απεριόριστων αγορών της ΕΚΤ, ο Ιταλός πρωθυπουργός σημειώνει ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να ζητήσει από την Τράπεζα να αγοράσει τα ομόλογα του δημοσίου της, διότι, στην παρούσα φάση, δεν το θεωρεί αναγκαίο».

Πάντως, όπως πρόσθεσε, «η ανακοίνωση και μόνο ότι το μέσο αυτό παρέμβασης είναι διαθέσιμο, μείωσε σημαντικά το σπρεντ ανάμεσα στα ομόλογα του δημοσίου της Γερμανίας και εκείνα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πρόκειται για την απόδειξη ότι οι αγορές είχαν ανάγκη από ένα μήνυμα, με την Κεντρική Τράπεζα έτοιμη να παρέμβει για να προστατέψει τη σταθερότητα των αγορών. Με κάποιες, βέβαια, προϋποθέσεις».
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ