2012-09-14 03:24:04
Φωτογραφία για «H Αίγυπτος δεν είναι ούτε σύμμαχος, ούτε εχθρός»
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν είναι ούτε σύμμαχος ούτε εχθρός της Ουάσινγκτον... και προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθεί ένα «πραγματικά σοβαρό πρόβλημα» εάν κάποια στιγμή το Κάιρο δεν προστατεύσει την εκεί αμερικανική πρεσβεία.

Μια ημέρα μετά τις αντιαμερικανικές διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, όπου τέσσερις Αμερικανοί σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τρίπολη, ο Ομπάμα έδωσε συνέντευξη στο ισπανόφωνο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί την υπό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου ως σύμμαχο όπως εκείνη του Χόσνι Μουμπάρακ, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Δεν τους θεωρούμε συμμάχους, αλλά δεν τους θεωρούμε και εχθρούς. Πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει το δρόμο της. Εξελέγησαν με δημοκρατικές διαδικασίες».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα για μια αμερικανικής παραγωγής ταινία, η οποία θεωρείται προσβλητική για το ισλάμ. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προχθές για τον ίδιο λόγο μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.


Ερωτηθείς σχετικά ο Ομπάμα δήλωσε ότι πρέπει «να περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η αιγυπτιακή ηγεσία. Επίσης αναφέρθηκε στη «διατήρηση της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ που υποστήριζε το καθεστώς Μουμπάρακ».

«Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αλλά περιμένουμε να αντιδράσουν στο γεγονός ότι επιμένουμε στην προστασία της πρεσβείας μας και του διπλωματικού προσωπικού μας», τόνισε ο Ομπάμα.

«Και εάν αντιδράσουν κατά τρόπο που θα δείχνει ότι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως όλες οι άλλες χώρες στις οποίες έχουμε πρεσβείες, πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ