2012-09-14 08:58:30
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και όλους τους υπόλοιπους έχει αυξηθεί
Το Γραφείο Απογραφής των Η.Π.Α. δημοσίευσε έκθεση για τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα, αποκαλύπτοντας ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας παραμένει το το 2011 το ίδιο υψηλός όσο και το 2010, ενώ το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και όλους τους υπόλοιπους έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης, παρατηρήθηκε μείωση στο μέσο εισόδημα για δεύτερη συνεχή χρονιά, μείωση των εργατικών μισθών και αύξηση του αριθμού των εργατών που απασχολούνται σε θέσεις πλήρους ωραρίου με πενιχρούς μισθούς.

Η κυβέρνηση, αγνοώντας, σύμφωνα με ορισμένους επικριτές της, τα συνολικά στοιχεία της έκθεσης, χρησιμοποίησε το γεγονός ότι το ποσοστό φτώχιας παρέμεινε το ίδιο σε σχέση με το 2010 (15%) για να δικαιολογήσει τις τακτικές της. «Είναι ξεκάθαρο ότι αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είχε πάρει δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα ποσοστά φτώχειας θα ήταν ακόμα υψηλότερα, οι μισθοί ακόμα χαμηλότεροι και το ποσοστό των Αμερικάνων χωρίς κοινωνική ασφάλιση θα είχε αυξηθεί δραματικά», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Ρεμπέκα Μπλάνκ.


Περίπου 46, 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας σύμφωνα με την έκθεση για το 2011. Ο αριθμός αυτός που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου από την έκθεση του 2010 παραμένει ο υψηλότερος από 1983.

Με απλά λόγια, ένα στα πέντε παιδιά ήταν φτωχό το 2011. Η Ουάσινγκτον ήταν η τρίτη πολιτεία, μετά το Νέο Μεξικό και τη Λουϊζιάνα, με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας. Η «ανάκαμψη» που υπόσχονταν οι αμερικάνικές κυβερνήσεις διαψεύδεται από τους αριθμούς. Κατά την υποτιθέμενη «ανάκαμψη» στο διάστημα 2001-2007, τα ποσοστά φτώχειας ανέβηκαν από 11,7% στο 12,5 % Κατά την «ανάκαμψη» του Ομπάμα (2009-2011) το ποσοστό έφτασε στο σημερινό 15%. Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, η φτώχια αυξήθηκε κατά 3,7% από το 2000.

Τα ποσοστά φτώχειας για τους νέους εργάτες είναι ακόμα πιο συγκλονιστικά, καθώς η ανεργία και οι πενιχροί μισθοί τους αναγκάζουν να επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια. Το 2007 τα νοικοκυριά που περιελάμβαναν τουλάχιστον έναν επιπλέον ενήλικα (18 και άνω), που δεν είναι εγγεγραμμένος στο σχολείο έφταναν τα 19,7 εκατομμύρια. Την άνοιξη του 2012 ο αριθμός τους έφτασε τα 22, 3 εκατομμύρια.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι παραπάνω στατιστικές δεν δείχνουν τα πραγματικά μεγέθη της φτώχειας στις Η.Π.Α., καθώς το κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος για μια τετραμελή οικογένεια έχει οριστεί στα 23.021 δολάρια, ποσό που αρκετοί αναλυτές θεωρούν πολύ χαμηλό.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ