2012-09-14 11:37:03
Φωτογραφία για Κατανόηση έδειξε η Κριστίν Λαγκάρντ στις κυπριακές θέσεις
Συναντίληψη επικράτησε στην συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ως προς τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης. Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Προεδρικό και παρόντες ήταν ο Διοικητής της Κεντρική Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κ Λαγκάρντ αρκέστηκε να δηλώσει ότι η συνάντηση αποτέλεσε μια καλή αρχή για τη συνεχιζόμενη πορεία της συζήτησης για την οικονομία της Κύπρου.

«Ήταν μια καλή ευκαιρία για να ακούσω τις ανησυχίες της κυπριακής πλευράς και να ανταλλάξουμε απόψεις», είπε χαρακτηριστικά εξερχόμενη του Προεδρικού.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν αφορούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις παρούσες οικονομικές συνθήκες καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, για τις οποίες υπήρξε και μια σύγχυση.


Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της συζήτησης έδειξε να κατανοεί απόλυτα ότι το πρόβλημα της Κυπριακής οικονομίας προέρχεται από τις τράπεζες, κάνοντας αντιληπτό ότι δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε επίσης -σύμφωνα με πληροφορίες- την πρόθεση της κυπριακής οικονομίας να διατηρεί τη δυναμική της στηριζόμενη σε επενδύσεις και ανάπτυξη, δείχνοντας ότι κατανοεί τις φωνές που ακούγονται από την πλευρά μας ως προς τα ευαίσθητα θέματα, μεταξύ άλλων του 13ου μισθού και της ΑΤΑ.

Ικανοποίηση από τη συνάντηση εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος του Προεδρικού, τονίζοντας ότι η πλευρά μας εξήγησε τις θέσεις και τη στρατηγική της και στη συνέχεια θα φανεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ερωτηθείς πότε θα υπογράψουμε Μνημόνιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όταν είμαστε έτοιμοι» και στην ερώτηση πότε θα είμαστε, έδωσε την ίδια απάντηση: «όταν θα είμαστε έτοιμοι», αφήνοντας έτσι ανοικτό το θέμα της υπογραφής.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης της πλευράς μας με την Κριστίν Λαγκάρντ δεν έγινε καθόλου λόγος για τα μέτρα που θα επιβληθούν στην Κύπρο, καθώς και για το ρωσικό δάνειο, ούτε και για τη διαρροή στον Τύπο του περιεχομένου των προτάσεων της Τρόικας για το Μνημόνιο.

Οι προθέσεις της κ. Λαγκάρντ αν και ήταν αρκετά θετικές θα φανούν στην πορεία και στην πράξη ειδικότερα κατά τη δεύτερη φάση των συζητήσεων.

Πάντως, η αντίληψη περί ανάπτυξης και όχι μόνο λιτότητας υπερτονίστηκε τόσο από τη δική μας πλευρά όσο και από την ίδια τη Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ