2012-09-26 11:56:28
Φωτογραφία για Η επιμήκυνση θα χρειαστεί επιπλέον 13-15 δισ.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 – 15 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως το χρηματοδοτικό αυτό κενό μπορεί να καλυφθεί χωρίς να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε επίσης πως το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2013 -2014 παραμένει στα 13,5 δισ. ευρώ.

«Υπολογίζουμε ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί αν πάρουμε τη διετή παράταση θα διαμορφωθεί στα 13 με 15 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Χρηματοδοτικό κενό την περίοδο 2013-2016 βλέπει ο Σταϊκούρας

Την ίδια ώρα, να αποπληρωθούν αργότερα ελληνικά ομόλογα αξίας 28 δισ. ευρώ που λήγουν την περίοδο 2013 – 2016 εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα χρηματοδοτικού κενού.


Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, αναφέρει: «Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2012 και εμπεριέχει το αποτέλεσμα του PSI περιλαμβάνει μια σειρά από υποθέσεις σε σχέση με την εξέλιξη του ΑΕΠ, την πορεία του πρωτογενούς ελλείμματος, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ο λόγος χρέους / ΑΕΠ το 2020 θα έχει μειωθεί στο 116,5%. Στο βαθμό που οι ανωτέρω υποθέσεις αποκλίνουν ο λόγος χρέους/ΑΕΠ οδηγείται σε ποσοστά άνω του 120%. Οι ανωτέρω προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμπεριέχουν επίσης δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές ομολόγων ύψους 7,6 δισ. ευρω για το 2015 και 3 δισ. ευρώ για το 2016. Τα ποσά αυτά ενδεχομένως να αυξηθούν εφόσον το πρωτογενές έλλειμμα και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό δημιουργεί ανάγκες κάλυψης χρηματοδοτικού κένου.

Με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013 – 2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλυσης των λήξεών τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για την λειτουργία της ΕΕ. Επιπλέον με βάση τις αποφάσεις των κρατών μελών του eurogroup της 21.2.2012 το εισόδημα που δημιουργείται από τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης που κατέχει το ευρωσύστημα θα συμβάλει στο κέρδος της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Το κέρδος αυτό κατά το μεγαλύτερο μέρος του επιστρέφεται στην Ελλάδα αφενώς μέσω της πρόσθετης αναδρομικής μείωσης των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης έτσι ώστε το περιθώριο (spread) να φθάσει στις 150 μονάδες βάσης που θα συμβάλει στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2,8 μονάδες το 2020 και θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ στην περίοδο του προγράμματος και αφετέρου από την επιστροφή των προαναφερόμενων κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών προς την Ελλάδα το συνολικό ποσό των οποίων αναμένεται να ανέλθει εως το 2020 στα 4,1 δισ. ευρώ περίπου, συμβάλλοντας τόσο στην μείωση του χρέους κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες όσο και στην μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών κατά την διάρκεια του προγράμματος, κατά 1,8 δισ. ευρώ περίπου».

Πηγή: protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ