2012-09-26 19:24:04
Φωτογραφία για Ρουκέτα Ομπάμα κατά Ιράν και μήνυμα στον Ασαντ
Οι ΗΠΑ θα πράξουν αυτό που οφείλουν για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ επανέλαβε ότι το καθεστώς Ασαντ πρέπει να τερματιστεί.

Βολές από τον Γάλλο πρόεδρο για «παράλυση» των Ηνωμένων Εθνών μπροστά στη συριακή κρίση

Τα βέλη του εναντίον της Τεχεράνης για τη στάση της απέναντι στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και το πυρηνικό της πρόγραμμα έριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, στην παρθενική του εμφάνιση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επέκρινε την «παράλυση» του ΟΗΕ ενώπιον της συριακής κρίσης.

Κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα από την πυρετώδη προεκλογική εκστρατεία του, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Μην απατάσθε: ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα δεν είναι μια πρόκληση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Κάτι τέτοιο θα απειλούσε την ύπαρξη του Ισραήλ, την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε και τόνισε: «Οι ΗΠΑ θα πράξουν αυτό που οφείλουν για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».


Ακόμη πρότεινε την απομόνωση της Τεχεράνης -και οποιασδήποτε χώρας καθιστά κεντρική πολιτική αρχή την έχθρα προς την Ουάσιγκτον, το Ισραήλ και τη Δύση γενικότερα- κατηγορώντας το Ιράν ότι διευκολύνει την παραμονή μιας δικτατορίας στην εξουσία της Συρίας.

Την εκτίμηση ότι το καθεστώς Ασαντ δεν έχει μέλλον έκανε από το βήμα του ΟΗΕ ο Φρ. Ολάντ

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι «το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να τερματιστεί, έτσι ώστε να σταματήσουν τα βάσανα του συριακού λαού και να χαράξει μια νέα αυγή».

Σκυτάλη στη Χίλαρι

Ο Ομπάμα, ο οποίος έμεινε για τη Γενική Συνέλευση μόνο ένα 24ωρο στη Νέα Υόρκη, αφήνοντας τις κατ' ιδίαν συναντήσεις για την ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντιισλαμική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», που έχει πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο. Χαρακτήρισε το φιλμ «χοντροκομμένο και αηδιαστικό» και δήλωσε παράλληλα ότι τα επεισόδια και οι επιθέσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων, που στοίχισαν τη ζωή στον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη, δεν συνιστούν επιθέσεις εναντίον της Αμερικής αλλά επιθέσεις «στα ιδεώδη του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για πρώτη φορά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, μίλησε για την «επείγουσα κατάσταση» στη Συρία και δήλωσε ότι θα τον θλίψει εάν ο ΟΗΕ αποδειχθεί «ανίκανος να τερματίσει τον πόλεμο».

Κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να δράσουν άμεσα για να προστατέψουν τις απελευθερωμένες ζώνες στη χώρα και εκτίμησε ότι το καθεστώς του Ασαντ δεν έχει μέλλον. Σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε έτοιμος να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Την προειδοποίησή του εναντίον ενός πυρηνικού Ιράν θα επαναλάβει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παρά τις τριβές με τον Ομπάμα, που αρνείται να επιβάλει «κόκκινες γραμμές» στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως ζητάει το Ισραήλ, ο Νετανιάχου δήλωσε πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη: «Θα υπενθυμίσω στη διεθνή κοινότητα ότι είναι αδύνατον να επιδεικνύεται ανοχή στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου, που αποκτά το πιο επικίνδυνο όπλο στον κόσμο». Ο ίδιος ελπίζει ότι με την ομιλία του θα «αυξηθεί η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας».
vivanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οποιος να ΄ναι στ' αποδυτήρια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οποιος να ΄ναι στ' αποδυτήρια
H Ηθική στην εκπαίδευση
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
H Ηθική στην εκπαίδευση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ