2012-10-01 17:30:09
Φωτογραφία για Γ. Παναγιωτόπουλος: Απαλλαγή των σχολικών μονάδων από την καταβολή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γ. Παναγιωτόπουλος (φωτο), στη σημερινή συνάντηση των Περιφερειακών Διευθυντών με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου, κατέθεσε πρόταση που αφορά την απαλλαγή από  των Σχολικών  Μονάδων από την υποχρέωση της καταβολής του ειδικού φόρου  κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τον συμψηφισμό των οφειλόμενων πρόσθετων αμοιβών των εκπαιδευτικών Δ/θμιας εκπαίδευσης με τυχόν οφειλές τους στο ελληνικό Δημόσιο. Σχετικά με την παραπάνω πρόταση ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: « Στην κρίσιμη περίοδο που διανύει ο τόπος μας, εξαιτίας των ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων, λαμβάνω σε καθημερινή βάση μηνύματα αγωνίας και προβληματισμού από κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις συνέπειες της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης στην κάλυψη των αναγκών  θέρμανσης των Σχολικών Μονάδων. Ήδη από την περσινή σχολική χρονιά οι πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων έχουν περιοριστεί σημαντικά και η προγραμματισμένη εξίσωση του φόρου θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φετινό οικονομικό προϋπολογισμό των σχολείων.


Επιπλέον είναι έκδηλη η ανησυχία των εκπαιδευτικών της Δ/θμιας εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας της Αχαΐας για τη μη καταβολή των πρόσθετων αμοιβών τους από το 2007 έως σήμερα. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Αχαΐας, αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ελέγχου των σχετικών καταστάσεων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) Αχαΐας είναι η αιτία εξαιτίας της οποίας χάνονται οι προβλεπόμενες εκ του Νόμου πιστώσεις αν και οι εκπαιδευτικοί έχουν παράσχει κανονικά την εργασία τους. Αίτημα των εκπαιδευτικών είναι η αποδέσμευση των πιστώσεων για τις πρόσθετες αμοιβές από τον έλεγχο της ΥΔΕ Αχαΐας αλλά και η δυνατότητα στους δικαιούχους να προβούν σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους προς την Εφορία. Είναι γνωστό ότι ο μισθός των εκπαιδευτικών έχει συρρικνωθεί σημαντικά και η δυσκολία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους προς το ελληνικό Δημόσιο είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει.

Για τα παραπάνω δύο ζητήματα και στο πλαίσιο των καθηκόντων μου  κατέθεσα σήμερα πρόταση  στον Υφυπουργό Παιδείας για την : α) Απαλλαγή όλων των Σχολικών Μονάδων της χώρας από την υποχρέωση της καταβολής του επιπρόσθετου φόρου. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μια πρωτοβουλία που θα τύχει αμέριστης αποδοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

β) Ενεργοποίηση των μηχανισμών για την άμεση καταβολή των πρόσθετων αμοιβών των εκπαιδευτικών Δ/θμιας της περιοχής της αρμοδιότητάς  μου για την εργασία που έχουν παράσχει έγκαιρα και νόμιμα και να δοθεί η δυνατότητα για συμψηφισμό τους με τυχόν οφειλές τους στο ελληνικό Δημόσιο.

Θεωρώ ότι σε αυτήν την περίοδο οικονομικής ανασφάλειας που διανύουμε το αίσθημα ευθύνης που οφείλει να διατρέχει το σύνολο του πολιτικού συστήματος και η εργώδης προσπάθεια που αυτό καταβάλλει για εξομάλυνση της δυσχερούς  κατάστασης θα οδηγήσουν σε θετική αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων με πολλαπλά οφέλη τόσο για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και για το ελληνικό κράτος».

Το έγγραφο είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμε κε Υφυπουργέ ,

Στα πλαίσια των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων μου, θεωρώ υποχρέωσή μου να θέσω υπόψη σας δύο ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής αρμοδιότητάς μου:

1.            Λόγω της ιδιότητάς μου ως Περιφερειακού Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας γίνομαι καθημερινά αποδέκτης της ανησυχίας και της αγωνίας της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΠΕ και ΔΕ, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, αλλά και των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όσον αφορά στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης από τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012-2013. Το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει από τον Οκτώβριο του 2012 σε εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτής του πετρελαίου κίνησης δημιουργεί εύλογη – κατά τη γνώμη μου- ανησυχία για τη διάθεση και επάρκεια των αντίστοιχων κονδυλίων από τους ΟΤΑ α΄ Βαθμού στις αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των οικείων σχολικών μονάδων.

Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι: ι) οι πιστώσεις από τον προϋπολογισμό των Δήμων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων έχουν περιοριστεί και ιι) θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα έξοδα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της αύξησης της τιμής

Θεωρούμε και παρακαλούμε να γίνει δεκτή η πρότασή μας για εξαίρεση των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι στην περίπτωση αυτή τα οφέλη για το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι μηδαμινά, δεδομένου ότι  τα ποσά που θα εισπραχθούν κατά αντιστοιχία από την καταβολή του φόρου αυτού θα εκμηδενιστούν από το ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να αυξηθούν οι αντίστοιχες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των σχολικών μονάδων.

Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να αναληφθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες (έκδοση ΚΥΑ, τροπολογίες) για την αποδοχή της πρότασής μας και την υλοποίησή της το συντομότερο δυνατό, ενώ είμαι πεπεισμένος ότι θα τύχουν αποδοχής τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τους αρμόδιους φορείς και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

2.            Μετά την αποστολή στο γραφείο μου, στις 28-9-2012, επιστολή της ΕΛΜΕ Αχαΐας με θέμα «άμεση έγκριση πρόσθετων αμοιβών» τέθηκε υπόψη μου το γεγονός της μη καταβολής πρόσθετων αμοιβών σε εκπαιδευτικούς Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας από το έτος 2007 έως σήμερα. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ΔΕ αποδίδουν την καθυστέρηση στη λειτουργία της αρμόδιας για τον έλεγχο των σχετικών καταστάσεων Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου Αχαΐας, η οποία δεν προβαίνει έγκαιρα σε έλεγχο και θεώρηση των καταστάσεων πρόσθετης αμοιβής των εκπαιδευτικών και των συνημμένων δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να «χάνονται» οι προβλεπόμενες από τον Προϋπολογισμό της Διεύθυνσης ΔΕ Αχαΐας πιστώσεις και να μην είναι δυνατή η μεταφορά τους το επόμενο οικονομικό έτος, ενώ ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί να μη λαμβάνουν τις προβλεπόμενες εκ του Νόμου πρόσθετες αμοιβές τους, αν κι έχουν παράσχει κανονικά την εργασία τους. Για τους λόγους αυτούς, η ΕΛΜΕ Αχαΐας ζητά την αποδέσμευση των πιστώσεων για τις πρόσθετες αμοιβές των εκπαιδευτικών ΔΕ από τον έλεγχο και την πιστοποίηση της ΥΔΕ, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση καταβολή των εκάστοτε εγκρινόμενων κονδυλίων στους δικαιούχους, αλλά και η δυνατότητα στους δικαιούχους να προβούν σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους προς την Εφορία.

Παρακαλώ να εξετάσετε θετικά το ζήτημα το συντομότερο δυνατό για όλους τους εκπαιδευτικούς της περιοχής αρμοδιότητάς μου, δεδομένου ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό και δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως, είναι γεγονός, ότι δεν τους έχει καταβάλλει ακόμα τις αμοιβές της πρόσθετης εργασίας, που έχουν παράσχει νόμιμα και έγκαιρα.

Κατ’ ακολουθία των παραπάνω, θεωρώ ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε πρέπει τέτοιες περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται σε θετική κατεύθυνση, δεδομένου ότι και το οικονομικό όφελος για το Ελληνικό Κράτος θα είναι πολύ μεγαλύτερο».

(patrastimes.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ