2012-10-04 15:56:49
Φωτογραφία για Τουρκία: Πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία – Έδωσε το ΟΚ η εθνοσυνέλευση
Το πράσινο φως να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία – εάν αυτό κριθεί απαραίτητο- πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία συνεδρίαζε επί ώρες , μετά το χθεσινό επεισόδιο στα σύνορα δύο χωρών, όπου συριακή οβίδα έπληξε το χωριό Ακτσάκαλε, σκοτώνοντας πέντε αμάχους, μια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας δεν υπερψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης , θεωρόντας την «αόριστη» και «αντισυνταγματική». Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης είχε ταχθεί εναντίον της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, υπονοώντας ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει τη πρόταση.

 Η σχετική απόφαση ελήφθη καθώς ο Ερντογάν είχε ούτως η άλλως την πλειοψηφία εδρών στην τουρκική εθνοσυνέλευση , καθώς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει 326 εκλεγμένους βουλευτές σε σύνολο 550 εδρών. Νωρίτερα, η Τουρκία είχε εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης .


 Σε ανακοίνωσή της,η Βορειοταλαντική Συμμαχίας εξέδρασε «ένα απερίφραστο μήνυμα υποστήριξης στην Τουρκία», η οποία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ. Τη φονική επίθεση της Συρίας καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος, εκφράζοντας σαφή δήλωση στήριξης προς την Τουρκία που είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ. Η Συρία από τη δική της πλευρά έσπευσε να εκφράσει την πρόθεσή της να διερευνήσει από που εκτοξεύτηκαν οι οβίδες που έπληξαν κατοικημένη περιοχή στην Τουρκία σκοτώνοντας πέντε πολίτες και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

 Αντίποινα Τούρκων για την αιματηρή επίθεση στο Ακτσάκαλε 

 Εν τω μεταξύ, το πυροβολικό του τουρκικού στρατού συνέχισε νωρίς σήμερα (04/10) το πρωί το βομβαρδισμό της περιοχής Τελ Αμπιάντ, περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους και από όπου προήλθε η οβίδα. Όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, πολλοί Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες τη νύχτα, στη διάρκεια του βομβαρδισμού από τον τουρκικό στρατό θέσης του συριακού στρατού στην περιοχή Ρασμ αλ-Γάζαλ, κοντά στο Τελ Αμπιάντ. Σύμφωνα με τον Ράμι αλ-Ιντλίμπι, Σύρο ακτιβιστή στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, τουλάχιστον πέντε Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 15 τραυματίσθηκαν κατά την τουρκική επίθεση.

 «Στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής και του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις του καθεστώτος της Συρίας που στρέφονται εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικό γραφείου μ στην οποία υπογραμμίζεται ότι συνεχίζεται η σχετική σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο στην 'Άγκυρα.

 

Λίγες ώρες μετά την επίθεση χθες τη νύχτα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή του με τους πιο στενούς συμβούλους του ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός, σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον του τουρκικού εδάφους , βομβάρδισε πολλούς "στόχους" στο συριακό έδαφος, τους οποίους δεν κατονόμασε.

 Μέτρα από τον ΟΗΕ ζητάει η Τουρκία

 Η Τουρκία ζήτησε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβει τα «αναγκαία μέτρα», για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας και να εξασφαλιστεί ότι η Δαμασκός σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Άγκυρας, μετά από την επίθεση που εξαπολύθηκε από συριακό έδαφος κατά κατοικημένης τουρκικής περιοχής, με πέντε πολίτες νεκρούς «Αυτή είναι μια πράξη επιθετικότητας εναντίον της Τουρκίας από την πλευρά της Συρίας », σημειώνει ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ερτογκρούλ Απακάν σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας », αναφέρεται επίσης στην επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς..................................................real.gr..........................................................
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ