2012-10-05 08:50:28
Φωτογραφία για Στις 11 η νέα σύσκεψη Στουρνάρα - τρόικας
Για τις 11 σήμερα το πρωί ορίστηκε το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των δανειστών διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έλθει σε «συμβιβασμό» με την τρόικα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup και προς την κατεύθυνση αυτή προτίθεται να αυξήσει τον...λογαριασμό των περικοπών και να κόψει τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι θα περικοπούν 30 ευρώ τον μήνα από τις συντάξεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ΟΓΑ, μέτρο που θα αποφέρει 290 εκατ. ευρώ. Ομως μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας και καθώς ακόμη παραμένει «χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ έπεσε στο τραπέζι η λύση της «διαγραφής» των δώρων, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 600 εκατ. ευρώ περίπου.


Πέρα από τα δώρα του ΟΓΑ, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν κι άλλες παρεμβάσεις (τόσο από την πλευρά των δαπανών όσο κι από την πλευρά των εσόδων) καθώς σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να προστεθούν στο πακέτο των περικοπών του 2013 μέτρα 1 δισ. ευρώ και παράλληλα η τρόικα να αποδεχθεί εξοικονομήσεις δαπανών σε υπουργεία που έως τώρα χαρακτήριζε αναποτελεσματικές.

Η ίδια πηγή σημείωνε πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση προβάλλοντας το σκεπτικό ότι «θα είναι καταστροφικό στη συνεδρίαση του Eurogroup να παρουσιαστούν η ελληνική αντιπροσωπεία και η τρόικα με ξεχωριστές θέσεις για το πακέτο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση είναι τρία:

Η τρόικα εξακολουθεί να επιμένει για πρόσθετες περικοπές δαπανών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου. Μάλιστα ζητά τα 2 δισ. εξ αυτών να περάσουν στον προϋπολογισμό του 2013 και να ανεβάσουν έτσι το κομμάτι των περικοπών στα 9,5 δισ. ευρώ.

Επίσης επιμένει πως η ύφεση θα είναι 5% το 2013, ενώ η ελληνική πλευρά εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 3,8%. Σημειώνεται ότι από την εξέλιξη του ΑΕΠ εξαρτάται και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Το λεγόμενο διαρθρωτικό πακέτο (π.χ. άνοιγμα αγορών - επαγγελμάτων) θα αποτελέσει κατά τους εκπροσώπους των δανειστών μας προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ