2012-10-05 11:10:02
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Διχάζει η λαϊκή στη Ροτόντα
Την επαναλειτουργία της λαϊκής αγοράς στην περιοχή της Ροτόντας σχεδιάζει ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, πρόθεση την οποία φαίνεται ότι υποστηρίζει η διοίκηση του κεντρικού δήμου.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα, προτού ακόμη γίνουν ενέργειες για την υλοποίησή του, φαίνεται ότι συναντά σφοδρές αντιδράσεις από εκπροσώπους εμπόρων.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Πάππου, μιλά για μία πρότυπη λαϊκή, η οποία θα έρθει να καλύψει το σχετικό κενό που υπάρχει στο κέντρο της πόλης. «Είμαστε σε συνεννόηση με το δήμο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία λαϊκής στη Ροτόντα. Μάλιστα, εκπονήσαμε μελέτη για τη λειτουργία της, καθώς θέλουμε η συγκεκριμένη λαϊκή να είναι πρότυπη και να μη δημιουργεί κυκλοφοριακά ή άλλα προβλήματα», σημειώνει ο κ. Πάππου.

Η μελέτη προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί μία μικρή λαϊκή 100 θέσεων, με ομοιόμορφους πάγκους, η οποία θα αστυνομεύεται, έτσι ώστε να μην αποτελέσει εστία παρεμπορίου. «Η φιλοσοφία μας είναι να γίνουν πολλές και μικρές λαϊκές αγορές. Ετσι, θέλουμε να δημιουργηθεί άλλη μία στην οδό Δεσπεραί και άλλη μία στη δυτική πλευρά του κέντρου της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει ο κ. Πάππου.


Ο ίδιος προσθέτει ότι το θέμα χειρίζεται πλέον ο δήμος Θεσσαλονίκης, υπό την έννοια ότι προχωρά και αυτός σε σχετική μελέτη, και εκτιμά ότι η λαϊκή στην περιοχή της Ροτόντας θα επαναλειτουργήσει μέσα στο έτος. Μάλιστα, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει στην τόνωση του κέντρου της πόλης αλλά και της αγοράς. «Στην περιοχή λειτουργούσε κατά το παρελθόν λαϊκή, η οποία πριν από περίπου έξι χρόνια έκλεισε, έπειτα από αίτημα καταστηματαρχών και επαγγελματιών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι επηρέαζε αρνητικά τα καταστήματα που βρίσκονταν γύρω της. Ομως μετά το κλείσιμο της λαϊκής έκλεισαν κι εκείνα τα καταστήματα», σημειώνει ο κ. Πάππου. Πρόθεση του οργανισμού είναι η λαϊκή αγορά στη Ροτόντα να λειτουργεί κάθε Τετάρτη.

Αντιδράσεις

«Αυτοί που σχεδιάζουν να λειτουργήσει λαϊκή αγορά στην περιοχή γνωρίζουν ότι η Ροτόντα είναι μνημείο; Δικαίως είχε καταργηθεί στο παρελθόν. Εκτός αν προωθείται εκ νέου, στο πλαίσιο... αναβάθμισης της πόλης», λέει καυστικά ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Προσθέτει ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναδείξει τα μνημεία της. «Αν ανάδειξη ενός μνημείου σημαίνει ότι δίπλα του θα λειτουργεί λαϊκή, πρόκειται για μία αντίληψη την οποία δεν καταλαβαίνω», καταλήγει ο κ. Φιλιππίδης.

«Αρκετά υποβαθμισμένο είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, όπου κυριαρχούν τα σκουπίδια και το λαθρεμπόριο, δε χρειάζεται μία λαϊκή, η οποία θα επιδεινώσει τα προβλήματα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος. Ο ίδιος καταθέτει την πρόταση των επαγγελματιών, για τη δημιουργία μόνιμης λαϊκής στη Μοδιάνο, όπου σήμερα -όπως λέει- υπάρχουν 100 άδεια καταστήματα. «Μια λαϊκή στη Μοδιάνο θα λειτουργούσε σε στεγασμένο χώρο, καθημερινά, με ωράριο, χωρίς να επιβαρύνει την κυκλοφορία», καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.

Παρεμπόριο

Στο μεταξύ, το παρεμπόριο... οργιάζει και πολλές από τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στους δήμους της Θεσσαλονίκης έχουν «ξεχειλώσει». Κλιμάκια του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών, σε συνεργασία με δημοτικούς αστυνομικούς, ξεκίνησαν εδώ και περίπου 20 μέρες προσπάθεια για την πάταξη του παρεμπορίου. Μέχρι στιγμής, σχετικές παρεμβάσεις έγιναν σε λαϊκές αγορές στην Ξηροκρήνη και στο δήμο Παύλου Μελά, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ενέργειες και σε άλλους δήμους.

Στην Ξηροκρήνη, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης κατασχέθηκαν είδη τροφίμων, ρουχισμού, επίπλων και λοιπών ειδών οικιακής χρήσης, βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα στους μικροπωλητές χωρίς άδεια.

Στο δήμο Παύλου Μελά, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, Διαμαντής Παπαδόπουλος, γίνονται προσπάθειες πάνω σε... τεντωμένο σκοινί, ώστε να μπει τάξη. Κι αυτό, καθώς «από τη μια ο δήμος προσπαθεί να δείξει ευαισθησία απέναντι σε ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ από την άλλη πρέπει να επιδείξει σεβασμό στους νόμιμους καταστηματάρχες, που κι αυτοί δίνουν καθημερινό αγώνα. Θα συνεχίσουμε τη δύσκολη προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε την τάξη», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ