2012-10-05 14:05:02
Φωτογραφία για Η Γενική Τράπεζα περνάει στην Πειραιώς
Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της πώλησης της Γενικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς. Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Πειραιώς και της Societe Generale για την εξαγορά της Γενικής, μετέδωσε χθες το βράδυ το Ρόιτερ επικαλούμενο δύο πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να τις κατονομάσει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του επομένου δεκαημέρου. Κατά τις πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο τραπεζών, Πειραιώς και Societe Generale, τελείωσαν και απομένει η ολοκλήρωση του due diligence από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Γενικής, που υπολογίζονται στα 380 εκατ. ευρώ. Τις ανάγκες θα κληθούν να καλύψουν οι Γάλλοι της Societe Generale, όπως έγινε με την Εμπορική.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΤ. Στο μεταξύ στη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επικεντρώνεται ο σχεδιασμός από τις διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank των επόμενων κινήσεών τους στην τραπεζική σκακιέρα, μετά την πρόκριση της Alpha Bank στην τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης της Εμπορικής από την Credit Agricole
. Με επιστολή που απέστειλαν στο προσωπικό τους, λίγες ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του γαλλικού ομίλου για την εν Ελλάδι θυγατρική του, οι διευθύνοντες σύμβουλοι Εθνικής και Eurobank, Αλέξανδρος Τουρκολιάς και Νίκος Νανόπουλος αντίστοιχα, επεσήμαναν ότι οι δύο όμιλοι παραμένουν παρόντες στη διαδικασία ανασυγκρότησης του συστήματος που συνεχίζεται.

Στη χρηματιστηριακή αγορά έχουν ήδη αρχίσει να ποντάρουν για την επόμενη ημέρα στον κλάδο και τα οφέλη της εξελισσόμενης συγκέντρωσής του. Χθες, ο τραπεζικός δείκτης, εν μέσω και φημών που δεν επιβεβαιώνονται, για mega deals το επόμενο διάστημα, σημείωσε άνοδο 6,94%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό πεντέμισι ετών. Εφόσον απελευθερωθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει και τα 24 δισ. ευρώ που προορίζονται για το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης, θα αρχίσουν οι διαδικασίες πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την απόκτηση του οποίου αναμένεται να δώσουν μάχη Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Κύκλοι από τις δύο τράπεζες σημειώνουν πάντως ότι θα θέσουν συγκεκριμένους όρους προκειμένου να μπουν σε διαδικασία κατάρτισης προσφορών για την απορρόφησή του. «Εχει περάσει η εποχή που το ΤΤ αποτελούσε ένα θησαυρό λόγω των καταθέσεών του, ειδικά μετά το PSI», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές.

Ο κ. Τουρκολιάς στην επιστολή του προς τους εργαζομένους του ομίλου, αφού χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική για την ελληνική οικονομία την εξέλιξη με την Εμπορική Τράπεζα, σημειώνει ότι «η Εθνική Τράπεζα παραμένει παρούσα στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού συστήματος, διατηρώντας πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επιστολή του κ. Νανόπουλου προς το προσωπικό της Eurobank, στην οποία κάνει λόγο για επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων, βάση των οποίων σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις της διοίκησης της τράπεζας. «Σε αυτήν τη διαδικασία παραμένουμε δυναμικά παρόντες και συνεπείς με τον συστημικό ρόλο που έχουμε στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ελληνική οικονομία ευρύτερα», σημειώνει.

iliaoikonomia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ