2012-10-05 15:20:04
Φωτογραφία για Πετρέλαιο: Η Ρωσία «βάζει στο παιχνίδι» και τη Δύση
Την προοπτική να επιτρέψει σε εταιρίες της Δύσης να έχουν στην ιδιοκτησία τους άδειες υπεράκτιας εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική εξετάζει η Ρωσία, μία τολμηρή παραχώρηση, που θα καθιστούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αργού πετρελαίου πολύ πιο ελκυστική σε ξένους επενδυτές.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ είπε στους Financial Times ότι η πρόταση θα επέτρεπε σε μεγάλους ξένους παίκτες όχι μόνο να λειτουργούν υπεράκτια projects, αλλά και «να έχουν πρόσβαση στην παραγωγή» και να γίνονται «συν-ιδιοκτήτες των αδειών».

Αυτό θα αποτελούσε δραστική αλλαγή σε σχέση με την επί μακρόν πολιτική της χώρας να δίνει άδειες υπεράκτιας εξόρυξης μόνο σε κρατικής ιδιοκτησίας ομίλους όπως η Gazprom και η Rosneft.

Οι δηλώσεις του υπουργού έρχονται, καθώς εντείνεται το ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους της Δύσης για τους πλούσιους υδρογονάνθρακες της Αρκτικής.


Ο Τιμ Ντόντσον, επικεφαλής εξορύξεων της νορβηγικής Statoil, η οποία έχει μία κοινοπραξία στην Αρκτική με τη Rosneft, δήλωσε ότι «αυτό θα ήταν πολύ καλοδεχούμενο», καθώς θα απλοποιούσε τη δομή των επενδύσεων μεγάλων ομίλων στη Ρωσία «και θα ταίριαζε περισσότερο στο μοντέλο που έχουμε συνηθίσει».

Ο Α. Νόβακ είπε ότι η ιδέα συζητιέται στο υπουργείο Ενέργειας, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση. Προσέθεσε επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση, τέτοιες άδειες θα δίνονται μόνο σε εταιρίες «περιβαλλοντικά ασφαλείς, τεχνολογικά προηγμένες και οικονομικά εύρωστες».

Ο Ρώσος υπουργός έκανε τις δηλώσεις την παραμονή της επίσκεψής του στο Λονδίνο, στο πλαίσιο σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων 1 τρισ. δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο έως το 2020.

Στο ταξίδι αυτό έχει επαφές με εισηγμένες στο βρετανικό χρηματιστήριο πετρελαϊκές εταιρίες, διαχειριστές κεφαλαίων όπως η BlackRock και κυβερνητικούς αξιωματούχους, στους οποίους θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου φορολογικών αλλαγών, που στοχεύουν να βελτιώσουν τις αποδόσεις για τους επενδυτές.

Σε αντίθεση με ότι ισχύει στις περισσότερες χώρες, η Ρωσία φορολογεί την παραγωγή των πετρελαϊκών και όχι τα κέρδη.

Το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει να εφαρμόσει πιλοτικά ένα φορολογικό σύστημα βασιζόμενο στα κέρδη το 2013.

Σύμφωνα με τον Α. Νόβακ, το 25%-30% της παραγωγής αργού της Ρωσίας θα προέρχεται από υπεράκτια projects έως το 2030 και μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού από τα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Η Μόσχα έχει όμως πλέον επίγνωση, ότι χωρίς τις ικανότητες και την οικονομική δυνατότητα των μεγάλων ομίλων της Δύσης, η Ρωσία θα δυσκολευτεί να αξιοποιήσει πλήρως τα πλούσια υπεράκτια κοιτάσματά της.

Αυτή η επίγνωση έχει οδηγήσει σε μία σειρά συμφωνιών έρευνας στην Αρκτική ανάμεσα στη Rosneft και ξένους ομίλους όπως η ExxonMobil και η Eni.

Οι συμφωνίες όμως αυτές, δίνουν προς το παρόν στους Δυτικούς ομίλους μόνο μειοψηφικά ποσοστά και καμία πρόσβαση στις άδειες.

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ