2012-10-06 09:18:28
Φωτογραφία για Σφραγίζει τη συμφωνία η Μέρκελ...!!!
Στο τελικό στάδιο έχει περάσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οδεύει προς ολοκλήρωση το βράδυ της Κυριακής. Θα επισφραγιστεί με την επίσκεψη της Aνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την Τρίτη.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την οριστικοποίηση του πολυσυζητημένου πακέτου μέτρων που θα...

φτάσει τα 13,7 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική φάση της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι αύριο το βράδυ.

Ουσιαστικά η προσπάθεια γίνεται προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να μεταβεί στη Σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα έχοντας συγκεκριμένες αποφάσεις στα χέρια του και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ -που φτάνει στην Αθήνα την Τρίτη- να «σφραγίσει στη συνάντησή της με τον Ελληνα

πρωθυπουργό τη συνολική συμφωνία, που περιλαμβάνει, εκτός από τα μέτρα, την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πως θα έχει σύντομα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ουσιαστικά η Αθήνα πλησίασε στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας, αυξάνοντας τα ποσοστά περικοπής των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ και αποδεχόμενη τη μείωση και στις αγροτικές συντάξεις, εκτός από την κατάργηση των δώρων. Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να κάμπτουν τις επιφυλάξεις της τρόικας, η οποία με τη σειρά της αποδέχθηκε την υιοθέτηση «ρήτρας ισοδυνάμων» που ζητά μετ' επιτάσεως ο Φ. Κουβέλης.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, αφού προηγηθεί μία ακόμη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Προσδοκίες

Η ελληνική πλευρά, πάντως, περιμένει πολλά (και σε επίπεδο ουσίας αλλά και κλίματος από την επίσκεψη της κυρίας Ανγκ. Μέρκελ στην Αθήνα. Χθες, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» την επίσκεψη και διεμήνυσε σε όσους... πρόλαβαν ήδη να αντιταχθούν σε αυτή ότι «θα την υποδεχθούμε όπως αρμόζει σε έναν ηγέτη μιας μεγάλης δύναμης και μιας φίλης χώρας, όπως είναι η Γερμανία».

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι κοινή η εκτίμηση ότι η έλευση της Γερμανίδας καγκελαρίου σηματοδοτεί καταρχάς το τέλος μίας περιόδου που κυριαρχούσε «ψυχρό» κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Επίσης, μέλη της κυβέρνησης εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής και ότι η έλευση της καγκελαρίου απλώς θα επικυρώσει τη συμφωνία που αφορά όχι μόνον το δύσκολο «πακέτο» των 13,7 δισ. ευρώ αλλά και την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης και την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για διετή επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ελληνική πλευρά περιμένει από την κυρία Μέρκελ καταρχάς μια «κάθετη» δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη αλλά και μια τοποθέτηση όχι για περιοριστικά μέτρα πλέον αλλά για την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής.

Από την πλευρά της η καγκελαρία, διά του εκπροσώπου της Στ. Ζάιμπερτ, επέλεξε χθες να προετοιμάσει το κλίμα εν όψει των συνομιλιών, εκφράζοντας ικανοποίηση για την «πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά στην Ελλάδα» και τη συνέχεια της οποίας υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση.

Α. ΜΕΡΚΕΛ

Πρώτη επίσκεψη μετά το 2007

Πριν από πέντε χρόνια και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου του 2007, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Καραμανλής, επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Αθήνα η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκ. Μέρκελ. Το γεγονός αυτό είναι απολύτως ενδεικτικό του κλίματος που υπήρχε μέχρι πολύ πρόσφατα στις σχέσεις Αθηνών - Βερολίνου, γεγονός που δυσκόλευε τους χειρισμούς της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Τώρα φαίνεται ότι το «ψυχροπολεμικό» κλίμα έχει παρέλθει, γεγονός που επικροτεί η ελληνική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο Σ. Κεδίκογλου, αμέσως μόλις το Βερολίνο ανακοίνωσε την επίσκεψη.

«Χαιρόμαστε» -τόνισε- «για την αποδοχή από την καγκελάριο κ. Aνγκελα Μέρκελ της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα». «Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ θετική για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών και σίγουρα θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις», κατέληξε.

Γιάννης Σαραντάκος

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Αλλαγή στάσης από το Βερολίνο

Ως καθοριστικής σημασίας ενέργεια, που ενδέχεται να σηματοδοτήσει την αλλαγή της γερμανικής στάσης, αντιμετωπίζουν αρκετά ξένα, και κυρίως γερμανικά ΜΜΕ την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.

«Η επίσκεψη φαίνεται ότι δείχνει πως η πιο ισχυρή ηγέτης της Ευρώπης αποφάσισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, παρά την επανειλημμένη αποτυχία της να πετύχει τους οικονομικούς στόχους» σημειώνει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κρίση αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την επανεκλογή της Μέρκελ το 2013.

Το περιοδικό Spiegel αναφέρεται στις διαδηλώσεις που έχουν ήδη προαναγγελθεί για την Τρίτη σε άρθρο του με τίτλο «Η Μέρκελ τολμά να εμφανιστεί στο πιο ταλαιπωρημένο θύμα της λιτότητας», ενώ το Bloomberg σχολιάζει ότι η επίσκεψη μπορεί «να αποτελέσει καθοριστική καμπή» για τις κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης στο μέλλον. Η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel επισημαίνει ότι η ανακοίνωση της επίσκεψης από την καγκελαρία «έγινε λίγες ώρες μετά τη δραματική έκκληση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνέκρινε τη χώρα του με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

Η εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση μεταδίδει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ είχε προτείνει στην καγκελάριο να επισκεφθεί τη χώρα μας.

«Ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος έχει βρεθεί στην Αθήνα, ούτε άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν νιώσει την ανάγκη να επισκεφθούν την Ελλάδα. Αυτή είναι μια ντροπιαστική εξέλιξη» τόνισε ο Στάινμαγιερ, που συμπλήρωσε ότι πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι «μια χώρα που πλήττεται από την κρίση θα είχε απομονωθεί πλήρως» Πηγή / ethnos.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ