2012-10-06 12:19:01
Φωτογραφία για Νέα συνάντηση Στουρνάρα – τρόικα
Εκ νέου συνάντηση θα έχει σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τους επικεφαλής της τρόικας με βασικό αντικείμενο τον εγχώριο τραπεζικό τομέα (ανακεφαλαιοποίηση, συγχωνεύσεις, κ.λπ.). Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε μετά την χθεσινή πεντάωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα πως: «Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, τίποτε δεν έχει κλείσει, σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό».

Στη χθεσινή συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή ζητήματα:

τα διαρθρωτικά μέτρα,

τα έσοδα,

οι δαπάνες

και οι αποκρατικοποιήσεις.

«Υπήρξε μια καλή ανταλλαγή απόψεων, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα «θολά» σημεία μεταξύ των δύο πλευρών».

Στο πλαίσιο αυτό, μετέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο ειδικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, αλλά και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου.


Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, υπήρξε ενημέρωση της τρόικα για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, στις οποίες προβλέπεται η πώληση εφέτος των κρατικών λαχείων και έως το α΄ εξάμηνο του 2013 η ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.

Στο διαρθρωτικό σκέλος και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις στα «κλειστά» επαγγέλματα και στα ειδικά μισθολόγια, οι μισθολογικές μειώσεις στις ΔΕΚΟ, οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο μόνιμος γενικός γραμματέας εσόδων, οι συγχωνεύσεις 200 εφοριών, η βάση δεδομένων για τη δημόσια περιουσία, ο όρος μιας πρόσληψης προς 10 αποχωρήσεις, η αναλογιστική μελέτη των συνταξιοδοτικών ταμείων, το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, το πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης και η κατάργηση εισφορών υπέρ τρίτων.

Μνημονιακή υποχρέωση, είναι, επίσης, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Πάντως όπως αναφέρει το ethnos.gr, «αγκάθι» παραμένει το ύψος της ύφεσης το 2013, από το οποίο εξαρτάται και η βιωσιμότητα ή μη του δημοσίου χρέους, με το ΔΝΤ να εκτιμά ύφεση 5% και το υπουργείο Οικονομικών να προβλέπει 3,8%. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «κατηγορούν» για την αυξημένη ύφεση την τρόικα, η οποία εμμένει να ζητεί πρόσθετα μέτρα.

«Εμείς, με βάση τα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ, υπολογίζουμε ύφεση 3,8%, όταν οι εταίροι ζητούν και άλλα μέτρα και όταν συζητάμε για μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013, αυξάνεται η ύφεση», τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ