2012-10-06 12:21:02
Φωτογραφία για Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πάρει το 83% της επιχορήγησης
Κόκκινος συναγερμός για τις συντάξεις έχει σημάνει στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι προϋπολογισμοί τους κινούνται εκτός στόχων και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι βρίσκονται με το ένα πόδι στα πρόθυρα στάσης πληρωμών.

Τα λεφτά τελειώνουν, οι εισπράξεις έχουν πέσει σε απελπιστικά χαμηλό επίπεδο και ήδη το ΙΚΑ ετοιμάζεται να αναστείλει την πληρωμή μίας σύνταξης για περίπου 100.000 με 150.000 συνταξιούχους, με το πρόσχημα ότι δεν προσήλθαν στην απογραφή.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία σοκ που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, τα ταμεία έχουν απορροφήσει το 83% της κρατικής επιχορήγησης, ενώ ταυτόχρονα οι εισπράξεις τους από τακτικές εισφορές παρουσιάζουν τρομακτική υστέρηση.

Το ΙΚΑ μέχρι και το μήνα Σεπτέμβριο έχει απορροφήσει το 88,15% της κρατικής επιχορήγησης. Απομένουν δηλαδή άλλα 434 εκατ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις τριών μηνών και επίδομα Χριστουγέννων.


Το ίδρυμα κινείται εκτός στόχων, καθώς θα έπρεπε στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο να μαζέψει 2,2 δισ. ευρώ από εισφορές, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ κάθε μήνα σε μία «πεθαμένη» λόγω της ύφεσης αγορά.

Ο ΟΓΑ έχει απορροφήσει το 81,13% της κρατικής επιχορήγησης και έχει προς ανάληψη άλλα 800 εκατ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς. Για να μην πέσει έξω θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο να εισπράξει τα υπόλοιπα 327 εκατ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, καθώς η εισφοροαποφυγή στο Ταμείο των αγροτών έχει ξεπεράσει το 35%.

Ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο το 81,85% της κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή περί το 1,1 δισ. ευρώ και έχει προς ανάληψη για τους τρεις επόμενους μήνες μόλις 245 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η μέση μηνιαία επιχορήγηση που λαμβάνει είναι 150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, καθώς για χρωστούμενα άνω των δύο δισ. ευρώ προς τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τα νοσοκομεία και τις κλινικές, έχει λάβει ως κρατική επιχορήγηση μόλις 48 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των παλιών του υποχρεώσεων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ