2012-10-07 09:02:21
Φωτογραφία για Οι χώρες της Μεσογείου κατά της λαθρομετανάστευσης
Ο Τυνήσιος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία μιας περιφερειακής δύναμης προκειμένου να ασχοληθεί με την «ανθρωπιστική καταστροφή» η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες απελπισμένους Αφρικανούς μετανάστες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη με μικρά, ακατάλληλα για ταξίδια στη θάλασσα σκάφη.Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μιλώντας κατά το κλείσιμο μιας συνάντησης ευρωπαίων και βορειοαφρικανών ηγετών στη Μάλτα, ο Μαρζούκι είπε πως η δύναμη αυτή θα πρέπει να συντονίζει την εργασία που γίνεται ήδη από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών καθώς και από περιφερειακά σώματα.

«Δεν θέλουμε αυτό να γίνει μια στρατιωτική επιχείρηση, θέλουμε να γίνει μια ανθρωπιστική επιχείρηση», είπε. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε να έχουμε εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους που πνίγονται στη θάλασσα».

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως μια επίλυση του προβλήματος στην καρδιά της κρίσης, της αστάθειας, της επίμονης φτώχειας και της καταστρεπτικά υψηλής ανεργίας των νέων στην Αφρική, είναι ακόμη μια μακρινή προοπτική. «Χρειαζόμαστε χρόνο, δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα μέσα σε μερικούς μήνες», είπε σε συνέντευξη Τύπου με το τέλος της συνόδου.


Μοιραστείτε

το άρθρο Σχολιάστε

παρακάτω   Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

«Ανεξάρτητα συστήματα έχουν καταστραφεί, το σύστημα ασφαλείας, το σύστημα υγείας, το δικαστικό σύστημα έχουν όλα καταστραφεί», είπε. Η διαδοχή από μικρά, υπερφορτωμένα με μετανάστες πλεούμενα που επιχειρούν ακόμη το επικίνδυνο πέρασμα από τη βόρεια Αφρική στη Σικελία, τη Μάλτα και άλλα νησιά είναι το αποτέλεσμα της πίεσης που δημιουργεί η φτώχεια στην περιοχή.

Ενώ το πρόβλημα είναι τώρα λιγότερο έντονο, αφότου οι δυτικές κυβερνήσεις αναβάθμισαν τη συνεργασία τους με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής έπειτα από τις επαναστάσεις της Αραβικής άνοιξης, πλεούμενα με μετανάστες εμφανίζονται ακόμη τακτικά στη νότια Ευρώπη. Μόλις τον περασμένο μήνα, δεκάδες άνθρωποι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους όταν ένα σκάφος ναυάγησε κοντά στην Λαμπεντούζα της Σικελίας.

Οι δηλώσεις του Μαρχζούκι υπογραμμίζουν την πιεστική επιθυμία των νεοεγκατεστημένων κυβερνήσεων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία για υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις ανησυχίες στην Ευρώπη για την πιθανότητα διάδοσης της αστάθειας.

Η πρώτη συνάντηση ηγετών από χώρες της λεγόμενης ομάδας 5+5 μετά τις επαναστάσεις της «Αραβικής άνοιξης», παρήγαγε λίγες συγκεκριμένες αποφάσεις και καταγράφηκε κυρίως ως ένα φόρουμ διαλόγου ανάμεσα σε χώρες της δυτικής Μεσογείου.

Η Αλγερία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιβύη, η Μάλτα, η Μαυριτανία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τυνησία σχηματίζουν μια ανεπίσημη μικρότερη ομάδα χωρών δίπλα στην Ένωση για τη Μεσόγειο, που αποτελείται από 43 μέλη και εγκαινιάστηκε από τον γάλλο πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί το 2008.

Με τις χώρες της νότιας Ευρώπης να αγωνίζονται να απομακρύνουν τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση στην ιστορία τους μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρχαν πολλές προοπτικές για οποιαδήποτε άμεση οικονομική βοήθεια από τη συνάντηση που διεξήχθη στη Μάλτα την Παρασκευή και το Σάββατο.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, το ενδιαφέρον μοιράστηκε ανάμεσα στη βασανιστική αλλά ακόμα μακρινή ελπίδα για τη δημιουργία μιας σταθερής, ευκατάστατης περιοχής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και το άμεσο πρόβλημα του περιορισμού της αστάθειας.

«Αν μπορούμε να επιτύχουμε να αποτρέψουμε μια μεταμόρφωση της Αραβικής άνοιξης σε Αραβικό φθινόπωρο ή ακόμα και σε παγερό χειμώνα, αυτό θα είναι μια μεγάλη επένδυση στην ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Μια δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση καταδικάζει τη βία στη Συρία και καλεί για ευρύτερη συνεργασία σε όλη την περιοχή.

πηγή: www.real.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ