2012-10-13 21:05:02
Φωτογραφία για Κρίση 2008: υποτροπή χωρίς πανικό
Δυναμική εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας δεν αναμένεται. Αυτό, ουσιαστικά, είναι το κύριο που είπε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τις παραμονές της έναρξης στο... Τόκιο της ετήσιας συνόδου της ηγεσίας του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως σημειώνεται σε άρθρο της Russia Todya, η έκθεση του ΔΝΤ για την τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας περιέχει δυσάρεστα συμπεράσματα για τέτοιες περιοχές-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Από την άλλη πολλοί εμπειρογνώμονες δεν θεωρούν ότι πρέπει να αναμένεται σύντομα και αναπόφευκτα κάποια υποτροπή της παγκόσμιας κρίσης του 2008, παρόλο που τέτοια πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη.

Το 2010 στις ΗΠΑ από τον τομέα της «πραγματικής οικονομίας» είχαν, ουσιαστικά, αποκλειστεί 715 τρισεκ. δολάρια, έχει υπολογίσει ο οικονομολόγος Εντουάρντ Καλς (Eduard Qualls). Αυτά τα χρήματα κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν ως σήμερα αποκλειστικά στην αγορά χρηματιστικών εργαλείων δευτερογενούς φύσης – παραγώγων – που αποτελούν ένα είδος χρηματιστικής «ρουλέτας»
. Ως σήμερα σ΄αυτή την αγορά έπαιζαν βασικά ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικές εταιρίες, όμως σήμερα στα πάραγωγα περνούν οι τράπεζες, θέτωντας υπό απειλή τα κεφάλαιά τους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο Εντουάρντ Καλς διευκρίνισε: «Αν οι εμπορικές τράπεζες δεν συμμετείχαν σ΄αυτό το παιχνίδι, το αποτέλεσμά του θα αφορούσε μόνο τους παίκτες του. Όμως σήμερα έγινε συστημικό πρόβλημα και σε περίπτωση αποτυχίας τα χρήματα απλώς αποσύρονται από την οικονομία. Και αυτά τα χρήματα πραγματικά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στον τομέα της παιδείας, για την επισκευή των δρόμων, για την κατασκευή κατοικιών και σε τομείς ζωτικής σημασίας».

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι άρρωστος, οι μετέχοντες σ΄αυτόν δεν έλαβαν υπόψη την πείρα του 2008 και, αντίθετα, επιδεινώνουν τα μοιραία λάθη, θεωρεί ο Εντουάρντ Καλς

Η υποτροπή της κρίσης του 2008 είναι κάλλιστα δυνατή, όμως τα προσεχή χρόνια, μάλλον, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί, είπε σε συνέντευξη στη "Φωνή της Ρωσίας" ο Ρώσος οικονομολόγος Μιχαήλ Ντελιάγκιν:

- Η κρίση του 2008 ήταν κρίση του αμερικανικού συστήματος υποθήκης και της πυραμίδας των παραγώγων, την οποία σε σημαντικό βαθμό έχει καταστρέψει. Η κρίση της Νότιας Ευρώπης είναι το δεύτερο κύμα της κρίσης και ήδη είναι κατανοητό ότι δεν θα προκαλέσει κατάρρευση ούτε του ευρώ, ούτε της ευρωζώνης, ούτε της ΕΕ, ούτε όλου του κόσμου. Σήμερα, νομίζω ότι σημαντικό είναι ό,τι συμβαίνει στην Κίνα. Αν σε μερικά χρόνια η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας μειωθεί, λόγου χάριν, στο 5%, αυτό θα πλήξει όλο τον κόσμο.

Τα γεγονότα του 2008 ήταν σε σημαντικό βαθμό απρόσμενα, γι΄αυτό όλοι, όσους επηρέασαν αυτά, ενεργούσαν υπερβολικά συναισθηματικά, υπενθύμισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο εμπειρογνώμονας Σεργκέι Χεστάνοφ:

- Σήμερα πολλά λέγονται για την κρίση και αυτό είτε το θέλουμε είτε όχι προετοιμάζει τα οικονομικά πρόσωπα για μια ενδχ επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Κάποια επιβράδυνση της οικονομίας ακόμα θα υπάρξει, όμως αυτή δεν θα είναι απότομη ούτε θα χαρακτηρίζεται από πανικό, όπως συνέβηκε το 2008. Γιατί τα περισσότερα οικονομικά πρόσωπα – είτε πολίτες, είτε επιχειρήσεις, περιμένουν την κρίση και συνεπώς είναι σε πολύ καλύτερο βαθμό έτοιμοι γι΄αυτήν.

Με άλλα λόγια, η ύπαρξη μόνιμης απειλής κρίσης σε κάποιο βμο προφυλάσσει την οικονομία από τον ερχομό μιας σκληρής ανωτέρας βίας.

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ