2012-10-14 19:43:02
Φωτογραφία για Σε πλήρη εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία - Αιχμή του δόρατος η Τουρκία - Το δράμα των προσφύγων!
Η ανάλυση του σοβαρού αστού αναλυτή Βασίλη Γιαννακόπουλου αποκαλύπτει ότι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και το διαμελισμό της Συρίας σε πέντε κρατίδια, όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη της Σαγκάης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Γράφει ο γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Αραβική Άνοιξη»: «Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη υποχρεώνοντας σε προσγείωση το συριακό Airbus A320, ουσιαστικά πραγματοποίησαν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων υπεράνω της Συρίας. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός την έντονη αντίδραση της Μόσχας, αφετέρου την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας, με πλάτος από 5 έως 20 χιλιόμετρα σε συγκεκριμένους τομείς, κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων και εντός του συριακού εδάφους
. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουν να ελέγξουν τα μαζικά προσφυγικά ρεύματα προς το εσωτερικό της Τουρκίας, να διεξάγουν ανεμπόδιστα εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών του PKK, να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη προς τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (Free Syrian Army – FSA) των αντικαθεστωτικών, να προτρέψουν περισσότερους Σύριους στρατιωτικούς να αυτομολήσουν με ασφάλεια εντός αυτής της περιοχής, να διακόψουν τον εναέριο ανεφοδιασμό του συριακού στρατού από το εξωτερικό (μέσω της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κυρίως από τη Ρωσία και το Ιράν), αλλά και να διευκολύνουν τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς το συριακό λαό. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν μεν καταλυτικά υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος Assad, ωστόσο δεν θα είναι σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα, καθότι δεν θα πραγματοποιηθούν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εκ τούτου, μια δυναμική αντίδραση της Δαμασκού κατά της Άγκυρας δεν θα πρέπει να θεωρείται ως σενάριο με μηδενική πιθανότητα, ειδικά αν η Τουρκία συστηματικά συνεχίσει να προκαλεί το αλαουιτικό καθεστώς. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Δαμασκός θα μπορούσε να αντιδράσει δυναμικά μόνο με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, δηλαδή με το βαλλιστικό και χημικό οπλοστάσιό της, καθότι οι ένοπλες δυνάμεις της θεωρούνται σχεδόν αποδεκατισμένες και χαμηλής επιχειρησιακής δυνατότητας για να αντιμετωπίσουν τις αντίστοιχες ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Leon Panetta, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στο Ισραήλ κέντρα παρακολούθησης της δραστηριότητας των συριακών βάσεων χημικών όπλων, ώστε αφενός να προειδοποιήσουν τις γειτονικές χώρες για τις προθέσεις του καθεστώτος, αφετέρου να αντιδράσουν άμεσα κατά του συριακού οπλοστασίου όπλων μαζικής καταστροφής.

Βέβαια, η Άγκυρα γνωρίζει ότι σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών με τη Συρία, δεν θα αναμένει μόνο την αντίδραση της Δαμασκού, αλλά και την αντίδραση της Μόσχας και της Τεχεράνης. Αυτό το σενάριο την ανησυχεί ιδιαίτερα, ασχέτως αν θεωρεί ως δεδομένη την αμερικανική και Νατοϊκή υποστήριξη. Ήδη, πλησίον των συρο-τουρκικών συνόρων έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, ενώ στην αεροπορική βάση του Diyarbakir έχουν μετασταθμεύσει πρόσφατα 25 αεροσκάφη F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Επιπρόσθετα, πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ κάνουν λόγω για μεταστάθμευση αμερικανικών και γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση του Incirlik. Τις τελευταίες ημέρες η διεθνής κοινότητα έγινε μάρτυρας μιας σειράς τυχαίων (;) θερμών συρο-τουρκικών επεισοδίων, τα οποία θεωρητικά «βαρύνουν» τη συριακή πλευρά και ως ένα βαθμό «δικαιολογούν» στη διεθνή κοινή γνώμη τις ενέργειες της Άγκυρας κατά της Δαμασκού. Ωστόσο, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο όλα αυτά ήσαν ενορχηστρωμένα, προκειμένου η Τουρκία με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ να υπερκεράσει το εμπόδιο της άρνησης της Μόσχας και του Πεκίνου να συναινέσουν στη λήψη απόφασης κατά του συριακού καθεστώτος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Κρατώντας κατά μέρος τη διεθνή επιχείρηση δαιμονοποίησης του καθεστώτος Άσαντ μέσω των δημοσιευμάτων για την κατοχή και πιθανή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, μπορούμε να δούμε ορισμένες εξελίξεις που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του αναλυτή. Δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων αποκάλυψαν ότι «προς την κατεύθυνση της Συρίας στρέφει η Τουρκία το ραντάρ μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην Ν.Α. Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Μαλάτια. Το ραντάρ TPY-2 που βρίσκεται στην βάση Kurecik τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 συμβάλλοντας στο αντιπυραυλικό πλέγμα του ΝΑΤΟ στο οποίο εντάσσονται πυραυλικά συστήματα SM-2 του συστήματος AEGIS επί πολεμικών σκαφών και μέχρι το 2015 επίγειων συστημάτων SM-3 Block IB που πρόκειται να τοποθετηθούν στη Ρουμανία. Να σημειωθεί πως το TPY-2 δεν αποτελεί τουρκικό κεφάλαιο, παρά φιλοξενείται μόνο στην Τουρκία, αντίθετα αποτελεί κεφάλαιο του ΝΑΤΟ». Δηλαδή, το ΝΑΤΟ στρέφει επιχειρησιακά πια «το βλέμμα» του προς τη Συρία επιτηρώντας όλες τις κινήσεις προς και από τη χώρα!

Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο είχε απογειωθεί από το Ντιγιάρμπακιρ καταδίωξε και απομάκρυνε ένα συριακό ελικόπτερο που είχε πλησιάσει στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Τούρκος αξιωματούχος. "Το μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε (...) αφού ο συριακός στρατός έστειλε ένα ελικόπτερο να βομβαρδίσει τη (συριακή) κοινότητα Αζμαρίν, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Σύρων ανταρτών", εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Τις τελευταίες μέρες τα διεθνή μέσα καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων που ενισχύονται συστηματικά από την Τουρκία, τις χώρες του Κόλπου και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Περισσότεροι από 250 στρατιώτες των καθεστωτικών δυνάμεων φέρονται να έχουν πιάσει αιχμάλωτους οι αντάρτες στη Συρία στην επαρχία Idlib, ενώ οι σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε Χαλέπι και Δαμασκό. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Μαρτίου 2012.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Είναι δεδομένο ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι σύμμαχοι τους στην περιοχή έχουν συνυπολογίσει το δράμα των προσφύγων. Οι απελπισμένοι Σύριοι, που μέχρι τώρα έχουν εγκαταλείψει εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου τη χώρα τους υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και αναμένεται ο αριθμός τους να εκτοξευτεί εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να επισημανθεί και ο ρόλος της κυβέρνησης Σαμαρά. Στήριξε και στηρίζει την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, συμβάλλει στη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος Άσαντ, σκορπά τα χρήματα του λαού μας αγοράζοντας κατασταλτικά μέσα παρεμπόδισης των μεταναστευτικών ρευμάτων που προκαλεί και η δική του πολιτική στάση, δολοφονεί ανυπεράσπιστους-απελπισμένους πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου επαναφέροντας στη συλλογική μνήμη τις χειρότερες εικόνες του προσφυγικού δράματος του 1922!

Από αυτή την σκοπιά αξίζει να διαβάσουμε τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο «Σχέδιο φιλοξενίας 20.000 προσφύγων από τη Συρία σε Ρόδο και Κρήτη» και να σκεφτούμε την ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία που κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Έτσι λοιπόν «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει έως και 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την υποδοχή των προσφύγων, δήλωσε την Πέμπτη στο Υπουργείο», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε δημοσίευμά του, το οποίο επικαλείται επικοινωνία με το υπουργείο. «Το σχέδιο φιλοξενίας, που φέρει την κωδική ονομασία “Ιώνη”, το όνομα της πρώτης αρχαιοελληνικής αποικίας στη Συρία, προβλέπει την εισαγωγή προσφύγων σε "σε ειδικά κέντρα στα νησιά της Κρήτης και της Ρόδου (Νότια)" στο Αιγαίο, ανέφερε η δήλωση», σημειώνει το πρακτορείο. «Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, θεωρεί ως “προτεραιότητα” την “υποστήριξη στις γειτονικές χώρες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, του Λιβάνου και του Ιράκ", που αναλαμβάνουν επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης βάρος των προσφύγων, δήλωσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας», αναφέρει το ρεπορτάζ».

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι τα προσφυγικά ποτάμια είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των εθνικιστικών παροξυσμών, της καπιταλιστικής κρίσης και των αυταρχικών καθεστώτων. Ο κόσμος της εργασίας μοιάζει περικυκλωμένος και εγκλωβισμένος καθώς τρέχοντας να σωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς, πνίγεται σε Έβρο και Αιγαίο. Μόνη λύση η εκδίωξη όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή, η ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων, το άνοιγμα των συνόρων, η αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ο εργαζόμενος λαός μας πρέπει αν αγωνιστεί ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα, τον ακραίο κρατικό αυταρχισμό και την πολεμική εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Για την έξοδο της χώρας από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. Για την ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ενάντια σε κάθε αστό διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Diktiospartakos.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Είναι θέατρο αυτό;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Είναι "θέατρο" αυτό;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ