2012-10-22 19:43:17
Φωτογραφία για Διαφορές ελληνικών και ισραηλινών «Απάτσι»
Ελικόπτερα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξασκήθηκαν με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. Την ίδια στιγμή, η περιβόητη πολεμική ελίτ δύναμη «Μονάδα 669» συναντήθηκε με την 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια άσκηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στην Ελλάδα. Ήταν μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών, μεθόδων και σκέψεων. Τα πληρώματα ελικοπτέρων των δύο δυνάμεων, έχουν να ανταλλάσουν εμπειρίες στον τρόπο εκπαίδευσης, με τα ισραηλινά «Απάτσι» να έχουν δυσκολίες να ξεφύγουν από τα σκοπευτικά των ελληνικών ελικοπτέρων, όπως λένε οι Ισραηλινοί. Όσον αφορά το δόγμα μάχης των ελίτ κομάντο, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς είναι μόνο ένα: Ισραηλινό. Η «Μονάδα 669» των Ισραηλινών είναι μία μονάδα με πολεμική εμπειρία δεκαετιών. Η αντίστοιχη της Πολεμικής Αεροπορίας ιδρύθηκε πριν δεκατέσσερα χρόνια.

Ας δούμε ορισμένες διαφορές μεταξύ των ελληνικών και ισραηλινών «Απάτσι», όπως τις περιγράφουν οι πρωταγωνιστές της τελευταίας συνάντησης.


 «Στο Ισραήλ γνωρίζουμε κάθε λόφο και κάθε βουνό και είμαστε λιγότερο απασχολημένοι με τα στοιχεία της πτήσης. Δεν είμαστε απασχολημένοι με την πλοήγηση, η οποία είναι ένα σημαντικό συστατικό της πτήσης. Μέσα σε δύο ή τρία χρόνια, ένας πιλότος έχει πετάξει κατά μέσο όρο τόσες πολλές φορές μέσα από την περιοχή, ώστε δεν αποτελεί πια έκπληξη. Εδώ δεν έχουμε ιδέα. Δεν ξέρουμε τον τόπο και θα πρέπει να μελετήσουμε σε μεγάλο βαθμό τη μορφολογία εδάφους.»

«Πετώντας με ψηλά βουνά είναι πιο περίπλοκο και απαιτεί περισσότερη δύναμη. Υπάρχουν ανέμοι, ισχυροί ανεμοστρόβιλοι, και είναι δύσκολο να ελιχτεί το ελικόπτερο. Όσο υψηλότερα ανεβαινει το ελικόπτερο, τόσο πιο δύσκολο είναι γι 'αυτό.»

«Το στυλ της πτήσης τους είναι διαφορετικό από το δικό μας. Το υψόμετρο πτήσης τους είναι σημαντικά υψηλότερο και τα συστήματα παρατήρησης τους είναι διαφορετικά. Έχουμε ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα νυχτερινής όρασης που μας επιτρέπει να βλέπουμε μια σαφή εικόνα, το οποίο απαιτεί από εμάς να προσαρμοστούμε γρήγορα στην ικανότητά τους να εντοπίζουν τους στόχους και να τους στοχεύουν.»

«Επειδή ελικόπτερα μας είναι τα Α-μοντέλα, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των ραντάρ και άλλων συστημάτων μας με τα ισραηλινά ελικόπτερα Αυτό που βλέπουμε στις οθόνες μας είναι διαφορετικό από αυτό που μπορεί να δει κανείς στις δικές σας, και λόγω της διαφοράς μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο προφορικά τις πληροφορίες. Η περιοχή επιχειρήσεών μας μας δεν χαρακτηρίζεται από ορεινές περιοχές, οι δραστηριότητες που ασκούμε είναι στη θάλασσα ή στην καταπολέμηση τεθωρακισμένων. Τα άρματα μάχης δεν μπορούν να αναρριχηθούν στα βουνά, γι 'αυτό μας ενδιαφέρει λιγότερο.»

«Είναι πάντα ευεργετικό να πετάξεις με κάποιον που έχει τις ίδιες αποστολές και διαθέτει παρόμοιες πλατφόρμες. Μια διαφορετική άποψη μας επιτρέπει να επανεκτιμήσουμε την κοσμοθεωρία μας. Οι Έλληνες μαθαίνουν από διαφορετικά μέρη, ειδικά από το ΝΑΤΟ και την εμπειρία το ΝΑΤΟ την έχει από τα διδάγματα από άλλες αεροπορικές δυνάμεις σε πριοχές όπως η Λιβύη, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Για εμάς, αυτά είναι σημαντικά διδάγματα.»

Με υλικό από: The Israeli Airforce (μετάφραση, προσαρμογή και επιμέλεια: fox2magazine.net)

fox2magazine.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ