2012-03-22 00:47:23
Φωτογραφία για Και εγένετο… Premier League (Η αλήθεια για το θεαματικότερο πρωτάθλημα του κόσμου)
Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε ασχοληθεί με την εμπλοκή της Μάργκαρετ Θάτσερ στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Αγγλίας του΄80.

Σήμερα, 8α προσπαθήσουμε, όσο πιο απλά γίνεται, να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας που ενώνει το παρηκμασμένο αγγλικό ποδόσφαιρο της δεκαετίας του ΄80, με τη υπέρλαμπρη δημιουργία της Premier League.

Τραγική αφορμή

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, αφορμή για την αναδιάρθρωση του αγγλικού ποδοσφαίρου στάθηκαν τα τραγικά γεγονότα του “Χίλσμπορο”, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 96 άνθρωποι.

Τότε, λοιπόν, η αγγλική κυβέρνηση ανέθεσε στον αρχιδικαστή Τέιλορ να ερευνήσει τα αίτια τις τραγωδίας και να συντάξει ένα κείμενο με προτάσεις, οι οποίες 8α έβγαζαν το ποδόσφαιρο από το βούρκο.

Η αρχή

Το πιο τρανταχτό από τα αποτελέσματα των προτάσεων του Τέιλορ ήρθε ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίησή τους.


Στις 27 Μαΐου 1992 οι 22 ομάδες που αποτελούσαν την Α’ κατηγορία αποχώρησαν επίσημα από το αγγλικό πρωτάθλημα για να ιδρύσουν τη δική τους κατηγορία, την Premier League.

Με αυτό τον τρόπο, οι ομάδες απέκτησαν και το δικαίωμα να μοιράζονται μεταξύ τους τα όποια εμπορικά έσοδα προέκυπταν από το νέο πρωτάθλημα. Παράλληλα, την τηλεοπτική κάλυψη του νέου πρωταθλήματος, το οποίο ονομάστηκε Carling Premiership (το “Carling” προέκυψε από την εταιρία μπύρας, που ήταν ο πρώτος μέγας χορηγός), κέρδισε κυριολεκτικά στο νήμα, από το ITV, το κανάλι BSkyB, με ιδιοκτήτη τον μεγιστάνα των media Μέρντοχ.

Το κόστος για την εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων έφτανε τα 305 εκατ. στερλίνες.

Το ποδόσφαιρο πια είχε μεταλλαχθεί εξολοκλήρου, αφού πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος είχαν ασχοληθεί μαζί του τόσοι διαφημιστές και τόσα στελέχη οικονομικών οργανισμών.

Επίσης, η “Έκθεση Τέιλορ” είχε υποχρεώσει τις ομάδες στις υψηλότερες κατηγορίες να επενδύσουν στα γήπεδα, για τα οποία έπαιρναν μία κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Οι ιδιοκτησιακές δομές των ομάδων άλλαζαν και κάποιες από αυτές ετοιμάζονταν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τότεναμ και να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

Το “Νέο Άθλημα”

H Premier League ήταν η πρώτη μεγάλη κατηγορία στην Ευρώπη, που δημιουργήθηκε από και για την τηλεόραση.

Τα πρώτα παιχνίδια που μετέδωσε το BSkyB συνοδεύονταν από από ασυνήθιστη τηλεοπτική διαφήμιση και επιδεικτική προβολή.

Ειδικά στο παιχνίδι της Δευτέρας, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ακόμα και χορευτικά σόου από τσιρλίντερ στο ημίχρονο, στα πρότυπα του ΝΒΑ.

Το λανσάρισμα της Premier League, που οφείλεται στον σχεδιασμό του Sky, ήταν ένας θρίαμβος του μάρκετινγκ.

Πριν περάσει πολύς καιρός, οι τιμές των εισιτηρίων άρχισαν να αυξάνονται συνεχώς, διότι οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει τη νέα οργάνωση του παιχνιδιού επιδίωκαν να αποκλείσουν την αστική εργατική τάξη, προσελκύοντας, παράλληλα, μία άλλη ισχυρότερη οικονομικά ομάδα, που προερχόταν από την εύπορη μεσαία τάξη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι το 2004, το μέσο κόστος ενός εισιτηρίου της Πρέμιερσιπ ήταν 40 στερλίνες –τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κόστος σε κάποια γερμανικά ή ιταλικά γήπεδα.

Οι χούλιγκαν απομακρύνθηκαν από τα γήπεδα, αλλά δεν εξαφανίστηκαν!

Μάχες εκτός γηπέδου

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι την περασμένη χρονιά, σημειώθηκαν 49% περισσότερες συλλήψεις από την προηγούμενη χρονιά και εκδόθηκαν και 83 άδειες απαγόρευσης χρήσης του σιδηροδρόμου.

Πλέον, οι αντίπαλοι οπαδοί κλείνουν ραντεβού μέσω ίντερνετ, σε διάφορα μέρη και παρουσιάζονται εκεί οπλισμένοι με μαχαίρια και λοστούς!

Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η αύξηση χρήσης της κοκαΐνης ανάμεσα στους οπαδούς, χωρίς βέβαια να έχει ελαττωθεί η κατανάλωση του αλκοόλ.

Φυσικά αυτά τα επεισόδια δεν τα καταγράφει η τηλεόραση ούτε ασχολούνται με αυτά οι εφημερίδες, επειδή εκείνο που προέχει είναι η διασφάλιση της καθαρότητας του προϊόντος.
angrybets.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ