2012-10-28 15:29:06
Φωτογραφία για Ηλεία: Πέντε χρόνια μετά οι Κύπριοι αδελφοί μας είναι ακόμα εδώ...
Η σύζυγος του αείμνηστου προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου και πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Φωτεινή, εγκαινίασε χθες το Περιφερειακό Ιατρείο Ωλένης

στο Καράτουλα, παρουσία των συνεργατών της, των τοπικών φορέων και των κατοίκων. Και τα λόγια της για τους έλληνες αδερφούς έστειλαν μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή και ενώ η χώρα πλήττεται από την κρίση.

Το Περιφερειακό Ιατρείο Καράτουλα, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από έργα που πραγματοποίησαν φορείς της Κύπρου στηρίζοντας από την πρώτη στιγμή την περιοχή που επλήγη από τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Κόστισε περί τις 200.000 ευρώ συν 11.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του και χρηματοδοτήθηκε από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό σε συνεργασία με το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν παραβρέθηκε όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, λόγω της σύγκλισης του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου χθες το πρωί.


Παρασκευόπουλος: «Μαζί πορευόμαστε από το παρελθόν ως το απώτερο μέλλον»

Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός μαζί με ιερείς από την περιοχή και παρά την σιγανή βροχή που έπεφτε εκείνη την ώρα η εκδήλωση δεν ματαιώθηκε. Ως οικοδεσπότης ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος στην ομιλία του τόνισε πως η ιδέα για την δημιουργία του Περιφερειακού Ιατρείου ήρθε την ώρα που η Ηλεία καιγόταν ακόμα.

«Μας δόθηκε για άλλη μια φορά η ιστορική ευκαιρία για να δηλώσουμε στον κόσμο ότι αυτές οι δύο χώρες είναι μια. Ότι είμαστε αδέρφια και μαζί πορευόμαστε από το πολύ μακρινό παρελθόν έως το απώτερο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά για την αιώνια αδελφοσύνη Ελλήνων και Κυπρίων που οικοδομείται με έργα. Ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του, τους αδερφούς Κυπρίους που από την πρώτη στιγμή βοήθησαν τον τόπο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον αείμνηστο πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και στην βοήθεια που προσέφερε με το λαό του. «Μας κοιτάζει από ψηλά και χαίρεται γιατί έβαλε και αυτός ένα μεγάλο λιθάρι σε αυτή τη συνεχιζόμενη φιλία και αδερφοσύνη. Τα έργα αυτά έχουν μεγάλο συμβολισμό, ότι ο Ελληνισμός πάντα θα πορεύεται το δρόμο της ιστορίας.

Πεντέμισι χρόνια μετά τις πυρκαγιές ο Ελληνισμός πάλι δοκιμάζεται. Πρέπει για μια ακόμη φορά να καταλάβουμε ότι μόνο ενωμένοι και αδερφωμένοι σα μια γροθιά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που μας κατατρέχουμε και να ξαναβρούμε το δρόμο της ιστορίας μας και να πορευτούμε πάλι προς το μέλλον».

Παναγόπουλος: «Στάθηκαν στο πλευρό μας καλύτερα και από την Πολιτεία»

Ο πρώην δήμαρχος Ωλένης και νυν αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε πως τα σημάδια της φωτιάς θα ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια τις ζωές των κατοίκων της περιοχής. «Στην δική μας περίπτωση ο χρόνος δεν είναι πανδαμάτωρ. Οι επιπτώσεις αμβλύνονται με τη συμπαράσταση των αδελφών, των γειτόνων των φίλων» είπε ο κ. Παναγόπουλος.

Μιλώντας για την προσφορά των Κυπρίων στον πρώην Καποδιστριακό δήμο Ωλένης, τόνισε πως «κάποιοι στάθηκαν στο πλευρό μας περισσότερο και από την πολιτεία» κάνοντας εκτενή αναφορά στο λαό, την Κυβέρνηση, τον Ερυθρό Σταυρό και την Εκκλησία της Κύπρου. Άλλωστε πέρα από το Περιφερειακό Ιατρείο με χρήματα από την Κύπρο κατασκευάστηκαν στην περιοχή αρκετά έργα. Η Ένωση Κοινοτήτων της Κύπρου, επισκεύασε το Κοινοτικό Κατάστημα Χειμαδιού, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και το κόμμα ΑΚΕΛ της Κύπρου, κατασκεύασαν έργο ύδρευσης, η Εκκλησία της Κύπρου, κατασκεύασε το σύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό στο Καράτουλα.

«Σήμερα εδώ εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Καράτουλα, ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και το Παγκύπριο Συντονιστικό Όργανο Εθελοντισμού με το ποσό των 200.000 ευρώ και 11.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του ιατρείου» είπε μεταξύ άλλων.

Σε τούτο τον καιρό της πολύπλευρης ηθικής και οικονομικής κρίσης, έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία σαν τη σημερινή γιατί μας θυμίζουν πως φθάνει μακριά όποιος δεν βαδίζει μόνος. Βαδίζουμε μαζί προς ένα καλύτερο και εύχομαι ασφαλέστερο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του ιδιαίτερα στους κ.κ. Νεοφύτου και Δημητρίου που συνεργάστηκαν σε όλη την πορεία του έργου.

«Οι Έλληνες αδερφοί μας»

«Λες και ο Ήφαιστος ζήλεψε τις ομορφιές της Ηλείας και θέλησε βίαια να τις πάρει. Οι Έλληνες ζήσαμε τότε μια εθνική τραγωδία που χαράχτηκε για πάντα στις καρδιές μας. Οι φλόγες πήραν στο διάβα τους ανθρώπινες ζωές, διέλυσαν οικογένειες, άφησαν στο πέρασμά τους εκατοντάδες άστεγους και εκατομμύρια στρέμματα πράσινου και δασικού πλούτου έγιναν στάχτη».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η Φωτεινή Παπαδοπούλου, σύζυγός του αείμνηστου προέδρου της Κύπρου. Του ανθρώπου που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην κατεστραμμένη Ηλεία, την ώρα που ακόμα η γη κάπνιζε μετά τη φωτιά και προσέφερε αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια. Ευχαρίστησε τους ανθρώπους εκείνους που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου και τόνισε πως «το κοινωφελές αυτό έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί το απαύγασμα της ανιδιοτέλειας και του αλτρουισμού του Ελληνισμού της Κύπρου.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός και το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, έδρασαν ακέραια στο άκουσμα των μακάβριων γεγονότων των πυρκαγιών» και όπως συνέχισε διεξήχθη παγκύπριος έρανος στις 14 Σεπτεμβρίου 2007, σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και στα σχολεία με τη συμμετοχή εθελοντών. «Το προϊόν του μονοήμερου εράνου, αντανακλούσε το μέγεθος του συγκλονισμού του Κυπριακού Ελληνισμού και έφτασε στις 160.000 ευρώ.

Αισθάνομαι περήφανη και ευγνώμων που ο Κύπριος πολίτης ανέκαθεν είναι εθνικά γαλουχημένος και πάντα ευαισθητοποιημένος σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης ανταποκρίθηκε άμεσα και γενναιόδωρα στο κάλεσμά μας, εκφράζοντας με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο την αμέριστή συμπαράσταση και το βαθύτατο ενδιαφέρον του στο σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό» είπε η κα Παπαδοπούλου. Η επιλογή της περιοχής έγινε ανάμεσα σε πολλές αιτήσεις που υπήρξαν και υλοποιήθηκε το έργο με γνώμονα το μέγεθος της καταστροφής.

«Το ιατρείο αυτό ανήκει σε όλους εσάς που είδατε τις ζωές σας σε μερικές μόνο ώρες να γίνονται στάχτες και να εξανεμίζονται στον ορίζοντα. Το έργο αυτό ανήκει και είναι αφιερωμένο ειδικά σε εκείνους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Αν και οι ανθρώπινες ζωές σαφώς δεν αναπληρώνονται, ωστόσο αυτοί που τόσο άδικα έφυγαν αξίζουν το σεβασμό μας… Αυτοί που έμειναν πίσω χρειάζονται τη συμπόνια και την αγάπη μας» δήλωσε ευχόμενη να μπορέσει να καλύψει το έργο αυτό τις ανάγκες των κατοίκων.

«Είναι εκπληκτικό πόσα έχετε καταφέρει να κάνετε αυτά τα πέντε χρόνια μετά την καταστροφή και μάλιστα σε μέρες εξαιρετικά δύσκολες για την Ελλάδα και το λαό της. Δώσατε κρατώντας το κεφάλι ψηλά, ζωή στα αποκαΐδια, δώσατε πνοή στα χαλάσματα. Η αναγέννηση της Ηλείας αποτελεί ακόμα μια ένδειξη πως το αθάνατο ελληνικό πνεύμα δεν πλήττεται ούτε από φλόγες ούτε από ξένες πιέσεις. Ο Έλληνας αγωνίζεται και υπερασπίζεται σθεναρά και με πάθος την αξιοπρέπεια και την ιστορία του» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία της η Φωτεινή Παπαδοπούλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας κ. Μαρίνος, ο πρώην βουλευτής κ. Αδρακτάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Καφύρας, η διοικήτρια των νοσοκομείων της Ηλείας κα Φιλιπποπούλου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Πύργου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας κ.α.

Πηγή: ilialive
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ