2012-10-31 10:27:52
Φωτογραφία για Πέντε ενόχους προτείνει ο Εισαγγελέας στην δίκη για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007
Καταπέλτης ήταν ο Εισαγγελέας της Έδρας στον Πύργο κ. Γ. Καράτσαλος στην δίκη για τις φονικές πυρκαγιές στην... Ηλεία του 2007.

Πρότεινε την ενοχή των πέντε από τους έξι κατηγορούμενους .

Με σχετική ανακούφιση και ικανοποίηση άκουσαν προσεκτικά την πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας οι συγγενείς των θυμάτων στην αίθουσα του Τριμελούς.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη ακροαματική διαδικασία με πολλές εντάσεις.

Ο Εισαγγελέας κ. Γ. Καράτσαλος στην αγόρευσή του ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πρόταση αυτή, προτείνοντας να αθωωθεί μόνο ο Β΄ Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Φώτης Παππάς.

Η πρότασή ικανοποίησε τους συγγενείς των θυμάτων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης και οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής, και μετά θα βγεί η απόφαση.

Ο Εισαγγελέας καταλόγησε ευθύνες στην πρώτη κατηγορουμένη την ηλικιωμένη Σοφία Νικολοπούλου, από την κουζίνα της οποίας σύμφωνα με τα όσα έχουν κατατεθεί ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της Ζαχάρως. Μίλησε για αμέλεια εγκαταλείποντας το χώρο που μαγείρευε.


Για τότε νομάρχης και τωρινό αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Καφύρα ο κ. Εισαγγελέας μίλησε για πλημμελή άσκηση καθηκόντων και είπε πως παρά την ενημέρωση που είχε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την προηγούμενη της φωτιάς ημέρα, και είχε στα χέρια του έγγραφο που ανέφερε το επίπεδο επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στο 4 ? πολύ υψηλό, προώθησε το έγγραφο στους Δήμους του Νομού.

Για τον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, ο Εισαγγελέας επέρριψε ευθύνες για τη μη σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου ποτέ, για το οποίο άλλωστε δεν κρατήθηκαν ποτέ και πρακτικά και ότι ουδέποτε ο δήμαρχος Ζαχάρως συμμετείχε ως όφειλε σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, ώστε να είναι ενήμερος για τις συνολικές δράσεις σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Για τον πυροφύλακα Μίνθης Παναγιώτη Τσούρα είπε ότι από τη στιγμή που έπρεπε να γίνει αντιληπτή από αυτόν η πυρκαγιά έως την ώρα που κλήθηκε από το Π.Κ. Κρεστένων να επιβεβαιώσει το γεγονός, για το οποίο νωρίτερα είχε ενημερώσει την Π.Υ. Πύργου ο τότε αντιδήμαρχος Σπύρος Μπηλιώνης.

Για τον επικεφαλής προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων Νίκο Μιχαλόπουλο είπε πως ενώ είχε στη διάθεσή του 24 μόνιμους και 54 εποχικούς πυροσβέστες και ενώ είχε λάβει το έγγραφο επικινδυνότητας μια μέρα πριν την φονική πυρκαγιά, έδωσε ρεπό σε 14 μόνιμούς πυροσβέστες στις 24 Αυγούστου.

Τέλος ο Εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγή από κάθε κατηγορία ήταν ο τότε Β? Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτη Παππά τονίζοντας ότι ήταν παρόν στα μέτωπα της πυρκαγιάς και δεν μπόρεσε λόγω των πολλαπλών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα να καλέσει και άλλες δυνάμεις για το έργο της κατάσβεσης.

iliaoikonomia
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ