2012-03-22 14:45:08
Φωτογραφία για Συντήρηση–αποκατάσταση και ανάδειξη Βυζαντινού Ναού στο Ρέθυμνο...
Από την Ιερά Μητροπόλη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Με την συνεργασία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, της ενορίας Πηγής και της 28ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων, ξεκίνησε η αποκατάσταση – συντήρηση και ανάδειξη του ιερού Βυζαντινού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Ο ιερός Ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος στο τετράγωνο με τρούλο και χρονολογείται τον 11ο αιώνα. Κατόπιν σχετικών ενεργειών από την Ιερά Μητρόπολη και την ενορία Πηγής καθώς και των απαιτούμενων σχετικών μελετών από την 28η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων εγκρίθηκαν τα απαραίτητα κοινοτικά κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ με εγκεκριμένο ποσό τα «275.000,00 €».

Τον Αύγουστο του 2011 ξεκίνησαν απο την 28η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφές στον αύλειο χώρο του ναού, οι οποίες έφεραν στο φώς πλήθος τάφων χωρίς σημαντικά όμως στοιχεία (μιας και μέχρι προσφάτως χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του οικισμού για τον ίδιο λόγο) και αποκαλύφθηκε το εξωτερικό επικαλυμμένο μέρος του ιερού Ναού το οποίο αποδείχθηκε ότι πριν τις μετέπειτα επεμβάσεις το Ιερό Βήμα είχε πολυγωνική μορφή με εξαίσια λιθοδομή
. Συνεχιστήκαν οι ανασκαφές στο εσωτερικό του Ναού και στον κυρίως ναό ανακαλύφθηκαν και πάλι τάφοι με λείψανα και με έναν από αυτούς να είναι διώροφος ενώ στο Ιερό Βήμα και στην βάση της Αγίας Τράπεζας εντοπίστηκε η τρύπα του θεμέλιου λίθου με την ακοίμητη κανδήλα. Από την ανασκαφή αυτή καταλαβαίνουμε ότι ο ιερός Ναός με την πάροδο των χρόνων απέκτησε τρία δάπεδα με συνολικό ύψος περίπου τα 80 εκατοστά ενώ αποκαλύφτηκαν και οι βάσεις των τεσσάρων μαρμάρινων κολώνων που στήριζαν τον τρούλο.

Άλλες σημαντικές εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του έργου αποτελούν η περίφραξη του αύλειου χώρου με λιθοδομή η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η αντικατάσταση των διακοσμητικών τούβλων της εξωτερικής επιφανείας και η αντιστήριξή του από την βορινή πλευρά, η αποκατάσταση του τρίλοβου παραθύρου του Ιερού Βήματος καθώς και της δυτικής πλευράς, η αποκατάσταση του εσωτερικού και εξωτερικού δαπέδου, η συντήρηση της τοιχοποιίας και η κεράμωσή του ναού.

Από την 28η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων έχει ανατεθεί το όλο έργο από την πλευρά των πολιτικών μηχανικών η κ. Μαρίτα Βασιλάκη και από τους αρχαιολόγους η κ. Νικολέτα Πύρου. Press-GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ