2012-11-03 19:18:04
Φωτογραφία για ΚΑΝΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ 22 σύλλογοι γυναικών μειονότητας συσπειρώνονται στο φιλανθρωπικό παζάρι Ιάσμου
Στόχος να μαζευτούν χρήματα για την στέγη του συλλόγου Τρία δωρεάν εισιτήρια με προορισμό τη Γερμανία πρόσφεραν οι τουρκικές αερογραμμές που συμμετείχαν Η όλη διοργάνωση «υπό το άγρυπνο βλέμμα» του προξενικού ζεύγους της Τουρκίας στην Κομοτηνή ενώ συμμετείχαν ο καταργημένος σύλλογος «τουρκικής νεολαίας» Κομοτηνής, οι σύλλογοι Επιστημόνων Μειονότητας Δυτ. Θράκης, πολιτιστικοί σύλλογοι γυναικών από Ξάνθη και Ροδόπη

Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα

Τα μέλη του συλλόγου, Σαντριέ Σουλειμάν, Αρζού Χουσεΐν και Σουλειχά Ντουμπάν μαζί με την πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Σελβέρ Χουσεΐν καθώς και τη σύζυγο του Τούρκου Νουρέλ Σενέρ Ιλχάν

Με τις «ευλογίες» του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και με την προσωπική επίβλεψη της συζύγου του Τούρκου προξένου Νουρέλ Ιλχάν Σενέρ, ξεκίνησε η φιλανθρωπική εκδήλωση της αποκαλούμενης πλατφόρμας Γυναικών Δυτικής Θράκης, στον Ίασμο της Ροδόπης.  


Για τους ευγενικούς σκοπούς της εκδήλωσης, επιστρατεύτηκαν 22 σύλλογοι γυναικών από τη Ροδόπη και την Ξάνθη καθώς και μεμονωμένες ομάδες γυναικών που πρόσφεραν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν και να μαζέψουν στο παζάρι της Ροδόπης που ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώνεται σήμερα στην περιοχή του Ιάσμου. Στο χώρο που διατέθηκε, τοποθετήθηκαν πανό σε δύο γλώσσες, τουρκικά και ελληνικά, ενημερώνοντας τους περιστατικούς για την εκδήλωση. Εκεί μαντιλοφορούσες γυναίκες της μειονότητας και νεαρές δεσποινίδες διέθεσαν την πραμάτεια τους σε συμβολικές τιμές, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα από τους επισκέπτες και να τα διαθέσουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Με αυτά δεν αποκλείεται ακόμα και η αγορά χώρου που θα στεγάσει τις δράσεις του συλλόγου γυναικών, σημείωσε η δικηγόρος Σελβέρ Χουσεΐν πρόεδρος του μειονοτικού πολιτιστικού συλλόγου του δήμου Ιάσμου.  «Το παζάρι μας, είναι μία προσπάθεια 22 συλλόγων της Δυτικής Θράκης. Είναι το τέταρτο φιλανθρωπικό, ενώ το πρώτο είχε διεξαχθεί στην Κομοτηνή και το διοργανώνουμε προκειμένου τα χρήματα να κατευθυνθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό». 

 

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τη διήμερη φιλανθρωπική εκδήλωση θα διατεθούν ανάλογα με ποσό που θα συγκεντρωθεί, σημείωσε η πρόεδρος μιλώντας στο «Χ». «Ενδεχομένως μπορεί να είναι και μία έδρα για το σύλλογο μας, γιατί είμαστε ένας νέος σύλλογος και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, και όλος ο κόσμος δυσκολεύεται να καταβάλλει τις συνδρομές του». Υπάρχει η σκέψη αγοράς ενός χώρου που θα στεγάσει τις δραστηριότητες τους συλλόγου γυναικών, γιατί σύμφωνα με την πρόεδρο τα γραφεία τους, στον Ίασμο κοστίζουν περισσότερα από 3.000 ευρώ το χρόνο μόνο για την ενοικίαση τους. «Οπότε ενδεχομένως να γίνει η αγορά μίας μικρής στέγης με δύο δωμάτια,», σημείωσε.

 

 

 Το φιλανθρωπικό παζάρι στον Ίασμο πρόσφερε από πίτες και γλυκά του κουταλιού μέχρι ρούχα, διακοσμητικά αντικείμενα στους επισκέπτες του. Αυτά συγκεντρώθηκαν  από τις γυναίκες μέσω χορηγιών από διάφορα καταστήματα της Ροδόπης και της Ξάνθης, άλλα κατασκευάστηκαν όπως τα χειροποίητα κοσμήματα καθώς και τα διακοσμητικά είδη και άλλα δημιουργήθηκαν από τις γυναίκες της μειονότητας. «Προσφέρονται πολλά και διάφορα αντικείμενα που ελέγχθηκαν για την καταλληλότητα τους», είπε η πρόεδρος του συλλόγου. 

 

Στη συνδιοργάνωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αυτοαποκαλούμενος καταργημένος σύλλογος «τουρκικής Νεολαίας» Κομοτηνής, οι σύλλογοι Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, πολιτιστικοί σύλλογοι γυναικών από Ξάνθη και Ροδόπη.  Όσον αφορά στη Πλατφόρμα Γυναικών Δυτικής Θράκης είναι νεοσύστατος σύλλογος απαριθμεί περί τα 260 μέλη. «Έχουμε πολύ ωραίους σκοπούς, πολιτιστικούς,  μορφωτικούς. Ο βασικός μας σκοπός είναι ο πολιτισμός, το κοινωνικό συμφέρον, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τηρώντας πάντα  τα ήθη τα έθιμα, την ιστορία και τη γλώσσα μας», σημείωσε μιλώντας στο «Χ» η πρόεδρος του συλλόγου.  Στην εκδήλωση ευδιάκριτη και τονισμένη ήταν η παρουσία του κόμματος DEB “ Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας” αφού τα μέλη του έστησαν πάγκους και, πρόσφεραν γλυκά καθώς και διακοσμητικά αντικείμενα, που κατασκευάζουν στο εργαστήρι κεραμικής μέλη της μειονότητας.

 

TURKISH AIRLINES

Πάντως αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή της αεροπορικής εταιρίας Turkish Airlines στο φιλανθρωπικό παζάρι. Μάλιστα για να ενισχύσει τους σκοπούς της εκδήλωσης η εταιρία προσέφερε τρία εισιτήρια business class με προορισμό τη Γερμανία. Τα εισιτήρια προσφέρθηκαν δωρεάν, ώστε να πωληθούν και τα έσοδα να ενισχύσουν τους φιλανθρωπικούς σκοπούς της εκδήλωσης. Την εταιρία στο παζάρι εκπροσώπησε εργαζόμενη της  Turkish Airlines από τη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από τον  Ίασμο Γκιολζούμ Μουσταφά,  η οποία ντυμένη με την στολή της εταιρίας την διαφήμισε στο χώρο του παζαριού. Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση το παρόν έδωσε ο Τούρκος πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, ενώ αποχώρησε γρήγορα και άφησε πίσω του, τη σύζυγο του Νουρέλ που τα είχε βρει με τις γυναίκες.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ