2012-11-05 19:32:11
Φωτογραφία για Άποψη αναγνώστη για την φορολόγηση των οικοπέδων
Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων. Τίποτε δεν θα μείνει που να μην φορολογείται. Επειδή κάποιοι έκαναν το λάθος να διαθέσουν τις οικονομίες τους ή πήραν δάνειο για να αγοράσουν ένα οικόπεδο στο χωριό τους και, βέβαια, πλήρωσαν φόρο μεταβίβασης, τώρα θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο κατοχής, όπως και για την κατοχή άνευ αξίας αγροτεμαχίων στα ορεινά της χώρας, προερχομένων, κυρίως, από κληρονομιά των γονέων τους.

Τελικά και ο αέρας που αναπνέουμε θα φορολογείται.

Πέραν αυτού, πολύς λόγος γίνεται για τον τρόπο φορολογίας αυτών των ακινήτων και φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα ακούσουμε το χιλιοειπωμένο: τα μέτρα είναι άδικα αλλά αναγκαία. Λέτε και δεν υπάρχει σε αυτόν τον τόπο δίκαιο σύστημα επιβάρυνσης των φορολογουμένων πολιτών.

Πάντως,θέλω να επισημάνω δύο απλά πράγματα:


1.-'Ενα εντός οικισμού άλλοτε άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο και μη οικοδομήσιμο σήμερα, με ευθύνη της πολιτείας, αφού δεν μερίμνησε νομοθετικά να άρει την αδικία που προκλήθηκε με την γνωστή απόφαση του ΣτΕ (πρόκειται για τα λεγόμενα τυφλά οικόπεδα), θα φορολογηθεί ως οικοδομήσιμο ή ως μη οικοδομήσιμο; Και βέβαια οικοδομήσιμο δεν είναι, αφού δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια οικοδομής.

Σημειώνω ότι η ρύθμιση Μπιρμπίλη κάτι είναι μπροστά στο τίποτε, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα. Παραπέμπει σε διαδικασίες που μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι Δήμοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν και ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει μόνος του να κινηθεί και Θεός ξερει αν και πότε θα δικαιωθεί,αντιμετωπίζοντας την ακατανίκητη γραφειοκρατία και, βεβαίως, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Δεν φθάνει δηλαδή η με κυβερνητική ευθύνη πλήρης της περιουσίας του φτωχού απαξίωση, θα φορολογηθεί και από πάνω;

2.-Ακόμη, αυτά που ακούγονται για τη φορολογία των αγροτεμαχίων με το κομμάτι ή την έκταση είναι παντελώς άδικα.Μα, άνθρωποί μου, που μόνο φόρους ονειρευόσαστε, την ίδια αξία έχει ένα αγρόκτημα στον κάμπο με ένα άλλο στο βουνό ή το ίδιο είναι ο κάμπος Μεσαρά με τον κάμπο Καρδιτσομαγούλας; Σοβαρευτείτε καμιά φορά.

Με εξισώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα τα οικονομικά, πρακτικά χρειάζονται μυαλά και απλά μαθηματικά, για να μη μιλάμε για μέτρα άδικα κάθε φορά.

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ