2012-03-22 18:00:58
Φωτογραφία για Στα χέρια των αρχών το βίντεο με τις δολοφονίες του ισλαμιστή δολοφόνου στη Τουλούζ
Ο Μοχάμεντ Μέραχ, είχε βιντεοσκοπήσει τις τρεις επιθέσεις της 11ης, της 15ης και της 19ης Μαρτίου κατά τις οποίες σκότωσε εν ψυχρώ 7 ανθρώπους και τις ανήρτησε στο Διαδίκτυο.

Η αστυνομία βρήκε σε μια τσάντα την κάμερα που είχε χρησιμοποιήσει ο Μέραχ και είδε "εξαιρετικά σαφείς" εικόνες από τις δολοφονίες, είπε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ο αλγερινής καταγωγής Γάλλος "δήλωσε, πράγματι, ότι έχει αναρτήσει (τα βίντεο από τις δολοφονίες), αλλά δεν γνωρίζαμε ούτε πού, ούτε πώς, ούτε πότε", πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

"Η δικαστική έρευνα για τις τρεις επιθέσεις, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη ο Μέραχ προτού πεθάνει, θα συνεχιστεί και "θα αφορά εφεξής την αναζήτηση οποιουδήποτε συνεργού", πρόσθεσε.

Η μητέρα, ο αδελφός και η σύντροφος του Μέραχ τέθηκαν χθες το πρωί υπό κράτηση.

Κατά την πολιορκία του διαμερίσματος στο οποίο βρισκόταν, ο Μέραχ "μίλησε, εξήγησε τη διαδρομή που ακολούθησε, τη δέσμευσή του και την εκπαίδευσή του στους κόλπους της Αλ Κάιντα στην πακιστανοαφγανική ζώνη του Ουαζιριστάν", κατέληξε ο Μολέν.


Μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις δολοφονίες στην Τουλούζ και κάλεσε τη Γαλλία να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στους μουσουλμάνους, την οποία χαρακτηρίζει "εχθρική".

Το κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο υπογράφεται από την οργάνωση Τζουντ-αλ-Χιλάφα ("Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου"). Στο παρελθόν η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Καζακστάν.

Η ιστοσελίδα Shamikh που φιλοξενεί την ανακοίνωση δημοσιεύει τακτικά και διάφορα κείμενα της Αλ Κάιντα.

Τους κατηγορούν ότι απέτυχαν να προλάβουν τις εκτελέσεις αθώων

Η γαλλική κυβέρνηση τηρεί σήμερα αμυντική στάση, αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα σχετικά με τυχόν αδυναμίες στην παρακολούθηση του Μοχάμεντ Μέραχ, του φερόμενου ως δράστη των δολοφονιών στην Τουλούζη και τη Μοντομπάν.

"Το όνομα της οικογένειας Μέραχ ήταν γνωστό στις αρχές. Για εμένα προκύπτει ένα πραγματικό ερώτημα: γιατί δεν είχε τεθεί υπό κανονική παρακολούθηση;", διερωτήθηκε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1 ο Φρανσουά Εϊσμπούργκ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια.

Η τοπική εφημερίδα Le Telegramme αναφέρει τη μαρτυρία μίας μητέρας, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται, η οποία ζει στην Τουλούζ και είχε καταθέσει δύο φορές μήνυση το 2010 σε βάρος του Μέραχ.

"Κατέθεσα μήνυση σε βάρος του Μοχάμεντ Μέραχ δύο φορές, μάταια", αναφέρει η Αΐσα, όπως αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας, δηλώσεις τις οποίες επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος της γυναίκας.

Το 2010 ο Μέραχ είχε επιτεθεί σε κάποια μέλη της οικογένειάς της, είχε αναγκάσει τον γιο της, 15 ετών, "να παρακολουθήσει βίντεο της αλ Κάιντα" με "ανυπόφορες" σκηνές, όπως γυναίκες που είχαν δολοφονηθεί με μία σφαίρα στο κεφάλι και αποκεφαλισμένους άνδρες. Λίγο νωρίτερα είχε εμφανιστεί στη γειτονιά του κρατώντας ένα ξίφος φωνάζοντας "Allahu Akbar" (ο θεός είναι μεγάλος"), σύμφωνα με την ίδια.

Εδώ και δύο ημέρες η γαλλική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι γάλλοι τζιχαντιστές (οπαδοί του ιερού πολέμου), ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι φτάνει τους 15 με 20, παρακολουθούνται στενά. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός τους ελαττώνεται συνεχώς, καθώς μειώνεται και η επιρροή της αλ Κάιντα μετά το θάνατο του ηγέτη της Οσάμα μπιν Λάντεν.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η κοινή γνώμη στη Γαλλία δεν περίμενε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν σε θέση να εμποδίσουν τη δολοφονία τριών γάλλων στρατιωτών, στις 11 και 15 Μαρτίου.

Παρόλα αυτά ερωτήματα εγείρονται για την ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να εντοπίσουν έγκαιρα και να εξουδετερώσουν έναν άνδρα "τον οποίο παρακολουθούσαν" προτού διαπράξει και τρίτο έγκλημα, τη δολοφονική επίθεση στις 19 Μαρτίου στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ