2012-11-07 10:39:03
Φωτογραφία για Ξέσπασε σκάνδαλο στη Μόσχα
από την Δήμητρα Μακρή

Μια ασυνήθιστη αντικατάσταση υπουργού -συμμάχου του Πούτιν συνέβη χτες. Διότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δε συνηθίζει να αντικαθιστά ανθρώπους που ανήκουν στο στενό του κύκλο. Για το λόγο αυτό, για τις υποψίες ύπαρξης εξωσυζυγικών σχέσεων, οικονομικών ατασθαλιών – το κράτος φέρεται υπολειπόμενο τουλάχιστον 95 εκατ. δολαρίων- στο νευραλγικό για τη χώρα υπουργείο Αμυνας και για την επονομαζόμενη μάχη εξουσίας, ο Ανατόλι Σερντιούκοφ δεν είναι πλέον υπουργός Αμυνας. Αντικαταστάθηκε από τον Σεργκέι Σοϊγκού, επίσης μέλος του εσωτερικού κύκλου του Πούτιν, κυβερνήτης της Μόσχας κι επί περίπου είκοσι χρόνια επικεφαλής του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Ο Σερντιούκοφ φέρεται εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο διαφθοράς στο υπουργείο του, καθώς λέγεται πως πούλησε περιουσία –κινητή κι ακίνητη- του υπουργείου σε τιμές κάτω της αγοραστικής τους αξίας. Επίσης, λέγεται πως όταν η Αστυνομία έκανε αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι της Γεβγένια Βασιλίεβα, μιας από τις βασικές υπόπτους στην υπόθεση διαφθοράς, εκείνος ήταν παρών και μαζί τους πίνακες αξίας, σπάνιες αντίκες και 100 τουλάχιστον ακριβά δαχτυλίδια
. Παρεμπιπτόντως ο Σερντιούκοφ είναι παντρεμένος με την κόρη του Βίκτορ Ζουμπκόφ – πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και νυν προέδρου της Gazprom. Η παρουσία του Σερντιούκοφ εκεί άφησε σε πολλούς την αίσθηση ύπαρξης εξωσυζυγικής σχέσης. Αυτή ήταν μόνο μια αιτία που κάποιοι εξοργίστηκαν μαζί του. Οι άλλες σχετίζονται με τη διαχείριση στο υπουργείο. Ο Πούτιν είπε πως αντικατέστησε τον Σερντιούκοφ για να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας αντικειμενικής έρευνας. Κάποιοι ωστόσο έκριναν πως ο Σερντιούκοφ αντικαταστάθηκε κι επειδή οι μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε να κάνει εντός του στρατεύματος δυσαρέστησαν τους ενστόλους καθώς στο πλαίσιο περικοπών περιόρισε τις θέσεις τους και προτίμησε να δώσει σε πολιτικούς εξουσίες τους.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ