2012-11-07 10:40:02
Φωτογραφία για Ανασχηματισμός μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες για πακέτο και προϋπολογισμό
Μία προς μία μετρούν τις ψήφους από την κυβέρνηση, στους υπολογισμούς που κάνουν για τη σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή, για το πολυνομοσχέδιο Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού,τις τελευταίες ώρες έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και γράφουν ονόματα βουλευτών, επιχειρώντας να καταμετρηθούν, σεναριολογικά έστω, οι επίφοβοι να καταψηφίσουν.

Γενικά, στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, από την οποία εκτιμούν ότι ο μικρότερο αριθμός που μπορεί να προκύψει κυμαίνεται, με τις χειρότερες προβλέψεις στους 153- 154 βουλευτές. Οι 127 βουλευτές της ΝΔ θεωρείται ότι θα υπερψηφίσουν ενώ επιχειρείται να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι απώλειες από το ΠΑΣΟΚ και, παράλληλα, αναμένεται και η «έκπληξη» από κάποιους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που δεν αποκλείεται να υπερψηφίσουν.

Είναι βέβαια προφανές ότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται στροφή από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ως προς την πολιτική ερμηνεία της ψηφοφορίας για το πακέτο. Μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών Σαμαρά- Κουβέλη για υπαναχώρηση της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά θέματα, και δεδομένου ότι η παρουσία του Φ. Κουβέλη στην κυβέρνηση κρίνεται επωφελής, από το Μαξίμουδιατυπώνεται η άποψη ότι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού από την ΔΗΜΑΡ, θα αμβλύνει τις εντυπώσεις.


Για το κυβερνητικό επιτελείο πάντως, η σημερινή ημέρα αναμενεται να εξελιχθεί σε καθεστώς πολεμικών συνθηκών. Ο Πρωθυπουργός, από βήματος Βουλής θα ξεκαθαρίσει ότι το πακέτο των μέτρων, στην παρούσα φάση, αποτελεί μονόδρομο και θα ανεβάσει τους τόνους απέναντι στονΣΥΡΙΖΑ για τη στάση ανευθυνότητας την οποία τηρεί.

Ειδικότερα δε ως προς την αντιπαράθεση κυβέρνησης- αξιωματική αντιπολίτευσης, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά έχουν προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια –είναι χαρακτηριστικό ότι στη στρατηγική τους έχουν συνυπολογίσει ακόμη και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει σήμερα πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Η αποψινή ψηφοφορία και η ψηφοφορία της Κυριακής για τον προϋπολογισμό πάντως, με την ολοκλήρωσή τους, σηματοδοτούν τα νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αναμονής ως την απόφαση για την καταβολή της δόσης –στο Eurogroup της12ης Νοεμβρίου λογικά- οι πιθανότητες για κυβερνητικό ανασχηματισμό νωρίτερα, δείχνουν να ενισχύονται.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν τα πάντα: Από τη συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη ως αντιπροέδρων μέχρι την ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα μόνο πολιτικών προσώπων –δηλαδή, όχι κοινοβουλευτικών- από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και την αξιοποίηση στελεχών των δύο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, των οποίων οι «δεσμοί» με το στενό κομματικό πυρήνα έχουν διαρραγεί.
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ξέσπασε σκάνδαλο στη Μόσχα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ξέσπασε σκάνδαλο στη Μόσχα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ