2012-03-22 19:50:02
Φωτογραφία για Έκλεισαν τα σύνορα στο Μάλι
Οι πραξικοπηματίες στο Μαλί έκλεισαν τα σύνορα της χώρας, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωσή τους ότι πήραν την εξουσία, δήλωσε εκπρόσωπός τους στην κρατική τηλεόραση. "Δηλώνουμε ότι έχουν κλείσει όλα τα σύνορα χερσαία και εναέρια με τις γειτονικές χώρες", δήλωσε ο υπολοχαγός Αμαντού Κοναρέ, οποίος είναι ο εκπρόσωπος της νεοσχηματισθείσας Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE) των πραξικοπηματιών.

Στο μεταξύ,  οι αντάρτες υπό την ηγεσία νομάδων στο βόρειο Μαλί ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα εκμεταλλευτούν τη σύγχυση που έχει προκληθεί από το πραξικόπημα για να σημειώσουν νέα πρόοδο στην εκστρατεία που πραγματοποιούν για να επιτύχουν την απόσχιση της βόρειας πατρίδας τους.

"Η κατάσταση (στο Μπαμακό) θα μας επιτρέψει να επωφεληθούμε από το χάος για να κερδίσουμε περισσότερο έδαφος", δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Παρίσι του ανταρτικού κινήματος MNLA Μούσα Αγκ Ασαρατουμάν.


Στην ερώτηση αν θα προελάσουν σε σημαντικές πόλεις του βορρά, όπως οι Κιντάλ, Τιμπουκτού και Γκάο, ο ίδιος απάντησε: "Δεν νομίζω να αργήσουμε. Το προετοιμάζουμε αυτό".

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τη συνεργασία της με το Μάλι μετά το πραξικόπημα, αλλά συνεχίζει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό. "Η Γαλλία καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο την ανατροπή της Συνταγματικής τάξης στο Μάλι. Ζητεί την αποκατάσταση του Συντάγματος και των θεσμών με σεβασμό στην ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτών του προέδρου Αμαντού Τουμάνι Τουρέ", αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.Μέλος του περιβάλλοντος του προέδρου δήλωσε ότι ο Τουρέ είναι καλά και βρίσκεται σε ασφαλές στρατόπεδο στην πρωτεύουσα Μπαμακό, όπου περιβάλλεται από στρατιώτες της προεδρικής του φρουράς, οι οποίοι παραμένουν πιστοί σε αυτόν. Νωρίτερα άλλος στρατιωτικός αξιωματούχος πιστός στις αρχές του Μπαμακό είχε δηλώσει ότι ο Τουρέ "είναι καλά και βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία", μαζί με τους και υπουργοί Ασφάλειας (Νατιέ Πλέα) και Άμυνας (ο στρατηγός Σαντιό Γκασαμά) - υπουργοί «στόχοι» των πραξικοπηματιών και οι οποίοι ανακοίνωσαν χθες την ανατροπή του Τουρέ.

Το Μαλί, πρώην γαλλική αποικία, επρόκειτο να πραγματοποιήσει φέτος προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων είχε προγραμματιστεί για τις 29 Απριλίου. GreekzNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ