2012-11-09 09:35:56
Φωτογραφία για Α. Σαμαράς: Ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών
Ο πρωθυπουργός, έχοντας στα χέρια του και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, θα τονίσει ότι «η Ελλάδα έκανε όσα είχε δεσμευθεί» Εντός του Νοεμβρίου αναμένει η ελληνική κυβέρνηση την απόφαση για την καταβολή της δόσης. Το μήνυμα αυτό στέλνει η Αθήνα στους δανειστές της χώρας, μετά τις πληροφορίες που εμφανίζουν την τρόικα να καθυστερεί τόσο στην παρουσίαση της έκθεσής της όσο και στις αποφάσεις για την καταβολή των 31,5 δισ.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, που δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στο Εurogroup δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα, εκτιμούν ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν θα αποδώσουν και πως μέχρι τις 25 του μηνός θα έχουν τελειώσει όλα.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς άρχισε από χθες τον κύκλο των επικοινωνιών του με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, τους οποίους, αφού τους ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που πρέπει και πως τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης.


Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε τμηματική καταβολή των δόσεων ούτε την κατάθεση του ποσού σε δεσμευμένο λογαριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προτίθεται να επικοινωνήσει με τους κ. Χ. βαν Ρομπάι και Ζ. Μπαρόζο και με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ.-Κλ. Γιούνκερ. Τους κ. Ρομπάι και Μπαρόζο, μάλιστα, θα τους συναντήσει την Τρίτη, στο περιθώριο εκδήλωσης της ομάδας «Friends of Cohesion», που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκεί ο πρωθυπουργός, έχοντας στα χέρια του και το θετικό (όπως αναμένεται) αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και για τον προϋπολογισμό, θα τονίσει ότι «η Ελλάδα έκανε όσα είχε δεσμευθεί». Θα επαναλάβει την ανάγκη να δοθούν το ταχύτερο δυνατό εκτός των 31,5 δισ. ευρώ και οι δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου που φτάνουν στα 13 δισ. ευρώ.

«Ισχυρή η κυβέρνηση»

Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφηκαν στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή, διαθέτοντας ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα επικαλεστεί, δε, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού, θα ξεπεράσει κατά πολύ το ισχνό «153» που υπήρξε το βράδυ της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει άμεσα τα ανταλλάγματα αυτά, προκειμένου να εκτονώσει και την ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προβάλει την εικόνα ότι για τα δύσκολα μέτρα που «πέρασαν» από τη Βουλή υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τη χώρα. Αλλωστε και το μήνυμα που εξέπεμψε μετά τη δραματική ψηφοφορία της Τετάρτης ήταν πως «ο προσωπικός του στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη, στην οποία να έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ