2012-11-09 14:24:04
Φωτογραφία για Η σπανιότερη φάλαινα του κόσμου εθεάθη για πρώτη φορά
Μια ρυγχοφάλαινα Mesoplodon traversii ξεβράστηκε μαζί με το μικρό της στη Νέα Ζηλανδία, βάζοντας τέλος στα ερωτηματικά που απασχολούν εδώ και... δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα για την ύπαρξη του συγκεκριμένου είδους.

Η ρυγχοφάλαινα Mesoplodon traversii είναι η σπανιότερη φάλαινα του κόσμου.

Μέχρι πρότινος τη γνωρίζαμε μόνο από δείγματα σκελετών και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να πουν με σιγουριά αν το είδος είχε εξαφανιστεί ή όχι.

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ολοκληρωμένο δείγμα του συγκεκριμένου είδους», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Rochelle Constantine από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ.

«Μέχρι τώρα όλες μας οι πληροφορίες για τη ρυγχοφάλαινα Mesoplodon traversii προέρχονταν από τμήματα τριών σκελετών που βρέθηκαν σε Χιλή και Νέα Ζηλανδία σε διάστημα 140 ετών. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα γι’ αυτό το μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό», προσέθεσε.


Οι δυο σπάνιες φάλαινες ξεβράστηκαν στην παραλία Οπαπε στη Νέα Ζηλανδία τον Δεκέμβριο του 2010.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα ιστού από τη μητέρα και το νεογέννητο, όμως δεν τις αναγνώρισαν ως φάλαινες Mesoplodon traversii αλλά τις καταχώρισαν ως κοινές ρυγχοφάλαινες του είδους Mesoplodon grayi.

Μεταγενέστερες εξετάσεις του γενετικού υλικού έδειξαν ότι τελικά επρόκειτο για τις σπανιότερες φάλαινες του κόσμου.

Η έλλειψη πληροφοριών για το είδος Mesoplodon traversii οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες φάλαινες ζουν σε μεγάλα βάθη στους ωκεανούς και σπάνια ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
econews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Παντελίδης... μίλησε!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Παντελίδης... μίλησε!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ