2012-03-22 21:21:14
Φωτογραφία για Γενική απεργία ενάντια στη λιτότητα
Οι συρμοί των τρένων ακινητοποιήθηκαν σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια τα νοσοκομεία δέχονται μόνο έκτακτες περιπτώσεις ασθενών, ενώ από την εργασία τους απέχουν και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας CGTP προγραμμάτισε για το απόγευμα πορείες διαμαρτυρίας. «Καταλάβετε τους δρόμους, μπλοκάρετε τα πάντα», ήταν ένα από τα συνθήματα των απεργών. Οι διαμαρτυρίες έχουν κύριο στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, απότοκο του πακέτου λιτότητας που έχει υιοθετήσει η πορτογαλική κυβέρνηση εξασφαλίζοντας έτσι στη χώρα 78 δις ευρώ διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

Το CGTP καταγγέλλει ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε νέες απολύσεις εργαζομένων, σε κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και σε επικίνδυνη υπονόμευση του βιοτικού επιπέδου των Πορτογάλων.

Το δεύτερο σε μέγεθος συνδικάτο εργαζομένων της χώρας (UGT) απείχε από τις κινητοποιήσεις.


Η Πορτογαλία πιθανότατα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τους διεθνείς δανειστές της, καθώς βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μία συρρίκνωση της πορτογαλικής οικονομίας κατά 3,3%, ενώ η ανεργία-ρεκόρ του 14% αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 14,5%. Στα πλάνα της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία κατά 10%, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα στερηθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου τον 13ο και 14ο μισθό.

Παραλληλισμοί με την Ελλάδα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Κιέλου (IfW), η Πορτογαλία θα καταφέρει να αποφύγει τη μοίρα της Ελλάδας μόνο εφόσον υλοποιήσει μία σκληρή πολιτική μεταρρυθμίσεων. Με βάση τα στοιχεία έρευνας που δημοσίευσε σήμερα το ινστιτούτο, η μειωμένη κεφαλαιακή απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων, η συρρικνούμενη οικονομία και ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης ανεργίας, επιτρέπουν παραλληλισμούς με την ελληνική περίπτωση.

Οι ειδικοί του IfW υπογράμμισαν ότι τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης τονίζοντας ότι η Πορτογαλία πρέπει να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό επενδυτικό πεδίο και να πάρει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα των επενδύσεων στη χώρα. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ