2012-11-09 18:11:03
Φωτογραφία για Δεν έχουν χρήματα για ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης
Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα οικονομικά των περισσότερων κτηνοτρόφων της Π.Ε. Ξάνθης με τον πρόεδρό τους, κο Κώστα Ζαφειριάδη, να σημειώνει πως... ο χειμώνας που έρχεται θα είναι “βαρύς” και “δυσβάσταχτος” για τους ίδιους, που στόχο θέτουν απλώς την επιβίωσή τους.

«Για ακόμη μια φορά οι επιδοτήσεις που μας δίνουν φτάνουν σε εμάς καθυστερημένα και οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Φέτος δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, θα είναι μεγάλος και βαρύς ο χειμώνας και δεν τίθεται θέμα παραγωγής για εμάς. Είναι θέμα επιβίωσης και όχι παραγωγής γιατί δεν προμηθευτήκαμε ούτε το 80% της ζωοτροφής που θα θέλαμε» υπογραμμίζει ο κος Ζαφειριάδης, εξηγώντας πως οι κτηνοτρόφοι «θα καλύψουν το κενό με ότι έχει ο καθένας ώστε να ταΐσει τα ζώα του».

Όπως μάλιστα εξηγεί ο ίδιος από πλευράς των κτηνοτρόφων δρομολογείται τμηματικά, ανά πόλη, νέο κύμα κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές δράσεις, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και στην πόλη της Ξάνθης. «Θα μπορούσαν να είναι συχνότερες οι κινητοποιήσεις μας, αλλά λόγω του φόρτου εργασίας δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε συνέχεια. Ωστόσο όσες φορές το έχουμε κάνει μας έχει βγει σε καλό» αναφέρει ο κος Ζαφειριάδης.


Σε τεντωμένο σχοινί ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται η σχέση των κτηνοτρόφων με τους δήμους και την πολιτεία με φόντο τους βοσκοτόπους, για τους οποίους οι ίδιοι πληρώνουν χωρίς να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα οφέλη όπως εξηγεί ο κος Ζαφειριάδης, ενώ παράλληλα παρατηρούνται καταπατήσεις εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες ως βοσκότοποι. «Έχουν οριστεί κάποια μέρη ως βοσκότοποι και έρχονται οι εκάστοτε δήμοι και μας ζητούν να πληρώσουμε κάποιο αντίτιμο. Όμως έχει χαρακτηρισμένο το βουνό ως βοσκότοπος και καλούνται να πληρώσουν για αυτό οι κτηνοτρόφοι του κάμπου, είναι όλα εικονικά» τονίζει ο κος Ζαφειριάδης, για να συμπληρώσει πως «ερχόμαστε σε σύγκρουση και με τους δήμους αλλά και με τους αγρότες που καταπατάνε βοσκότοπους. Όλοι το ξέρουν και κάνουν τα στραβά μάτια. Εμείς ζητήσαμε από την Περιφέρεια να μας παραχωρήσει προς ενοικίαση τις εκτάσεις αυτές για βοσκοτόπους και μας είπαν ότι δεν πληρούμε τα κριτήρια. Έτσι τις δίνει σε νέους αγρότες με πέντε ευρώ το στρέμμα και εμείς κρατάμε κλεισμένα τα ζώα μας μέσα στις μονάδες μας».

thrakitoday.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κάλεσε τον γιο του Δώνη
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κάλεσε τον γιο του Δώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ