2012-11-09 19:05:48
Φωτογραφία για Ο Βίκτορ Γιανούκοβις υπογραμμίζει τις ευοίωνες προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Ουκρανίας
Παρά την κρίση στη διεθνή οικονομία Κύπρος και Ουκρανία κατάφεραν να διατηρήσουν τον όγκο του διμερούς τους εμπορίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβις, σημειώνοντας πως... αυτό αποτελεί μια καλή απόδειξη για τις ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν για συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

Υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ηγείται παραδοσιακά όλων των χωρών σε ό,τι αφορά τον όγκο των άμεσων ξένων επενδύσεις στην Ουκρανία και σημείωσε ιδιαίτερα τις προοπτικές που υπάρχουν για συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας μεταξύ άλλων στον κατασκευαστικό τομέα, στη γεωργία, στον τραπεζικό τομέα, στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην έρευνα και στον τουρισμό.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει μια ισχυρή δυνατότητα για περαιτέρω συνεργασία μέσω κοινοπραξιών στην Ουκρανία, στην Κύπρο και σε τρίτες χώρες.


Ο κ. Γιανούκοβιτς είπε πως αυτό το επιχειρηματικό φόρουμ είναι αποτέλεσμα του ουκρανο-κυπριακού διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα και εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι επιτυχές και παραγωγικό και θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή αμοιβαία επωφελών επαφών και κοινών προγραμμάτων.

Επεσήμανε ότι οι ηγεσίες των δύο χωρών ενθαρρύνουν την περαιτέρω οικονομική συνεργασία Κύπρου – Ουκρανίας και αναφέρθηκε στη σύσταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών που θα μελετά τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της βιομηχανίας και άλλων τομέων.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι οι διμερείς συμφωνίες που υπογράφτηκαν χθες μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν κίνητρο για αμοιβαίες επενδύσεις. Επεσήμανε ότι παρά την οικονομική κρίση, ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών Κύπρου – Ουκρανίας έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, και τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Είπε ότι η Κύπρος και η Ουκρανία μπορούν να συνεργαστούν και στον τομέα της ναυτιλίας, εφόσον η Κύπρος είναι ένα ναυτιλιακό κράτος και η Ουκρανία διαθέτει σημαντική εμπειρία στη ναυπηγική. 

Εξάλλου, σημείωσε την υποστήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία σε ό,τι αφορά στην κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου στις χώρες της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης της Κύπρου για έκδοση ηλεκτρονικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ουκρανούς που επισκέπτονται την Κύπρο δωρεάν.

Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς και στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και των δυο λαών και επεσήμανε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για τους Ουκρανούς.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ