2012-11-09 19:03:02
Φωτογραφία για Bordeaux: Με το άρωμα των αμπελώνων
Της Μαριάννας Καραβαλή.

H πόλη του Bordeaux έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως ένα από τα σημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της και παράλληλα είναι υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013. Άρα όσο αφορά το θέμα κουλτούρα, το Bordeaux δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες μητροπόλεις. Ως βέρα Μπορντολέζα, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο Musée d’Aquitaine (20, Cours Pasteur) όπου μέσα σε πεντέμισι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ξεδιπλώνεται ολόκληρη η ιστορία της πόλης αλλά και της γύρω περιοχής, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα.

EXPERIENCE

Η Πλατεία της Νίκης, είναι το πιο «ζωντανό» σημείο της πόλης. Εδώ θα βιώσεις την πραγματική «ζωή» του Bordeaux, αφού είναι το αγαπημένο σημείο χαλάρωσης και διασκέδασης των ντόπιων, μέρα και νύχτα! Πιο ειδικά, τα βράδια της Πέμπτης - για ένα «μαγικό» λόγο-  μαζεύεται ο νεαρόκοσμος «pour faire la fête» (=για να διασκεδάσει). Εδώ θα βρεις από παραδοσιακά γαλλικά μπιστρό μέχρι εξεζητημένα ισπανικά tapas bars.


EAT

Για μια εντελώς διαφορετική και μοναδική γαστριμαργική εμπειρία να πας στο Κ.Βaroque. Ένα εστιατόριο όχι σαν όλα τ’ άλλα, αφού καθώς τρως, μπορείς ν’ απολαύσεις ένα υπερθέαμα βαριετέ θεάτρου, μουσικής, χορού. Εδώ μπορείς να φας πιάτα με όλες τις γαλλικές λιχουδιές: από φουά γκρα μέχρι μύδια και σολωμό κι από στέικ à la bordelaise μέχρι φιλέτο πάπιας. http://www.kbaroque.fr/

GO OUT

Για καθαρά μπορντολέζικη διασκέδαση, πρέπει να πας στα φημισμένα Quais de Bordeaux, γύρω απ’ το λιμάνι του ποταμού La Garonne. (Οι ντόπιοι το λέμε «λιμάνι του φεγγαριού», που λόγω σχήματος θα μπορούσε άνετα να λέγεται και «λιμάνι του …κρουασάν»!). Απ’ όλα τα στέκια, πιο hot είναι το «La boite de Jazz», που φημίζεται για δύο πράγματα: για τα live jazz κονσέρτα και για τον βραβευμένο σεφ του!

Σημείωσε: Στα Quais κάθε Κυριακή, διοργανώνεται μαρκέτα, όπου θα βρεις τα πιο απίθανα καλούδια για σένα και τους φίλους σου.

http://www.bordeaux-city.com/

HOP

Για shopping, ένα όνομα πρέπει να θυμάσαι: Αγ. Κατερίνα (μεγάλη η χάρη της). H Rue Sainte Catherine είναι ο πιο μεγάλος σε μήκος πεζόδρομος της Ευρώπης: σε 1,2 χλμ θα βρεις ό,τι ζητήσεις και θα λιγουρευτείς άλλα τόσα. Ενώνει την Place de la Comédie, εκεί που βρίσκεται το μεγάλο θέατρο της πόλης με την Place de la Victoire, εκεί όπου βρίσκονται όλα τα νεανικά στέκια – μπαρ, καφετέρειες, μπιστρό.

TASTE (SPECIALITÉS)

Γλυκά:

Les Canelés : Μιλάμε για μια 100% ντόπια σπεσιαλιτέ. Τα Canelés (που σε ελεύθερη μετάφραση η λέξη σημαίνει «τα κυμματιστά» αφού πήραν το όνομά τους από την κυματιστή, σαν κοχύλι φόρμα στα οποία ψήνονται) είναι ατομικά γλυκά, φτιαγμένα από ένα μείγμα σαν εκείνη της κρέπας, μόνο πιο χοντρή, και ψημένα με τέτοιο τρόπο ώστε απ’ έξω να είναι τραγανά κι από μέσα να είναι μαλακά, για να λιώνουν στο στόμα και να γαργαλάνε τον ουρανίσκο. http://www.baillardran.com/

Les Bouchons de Bordeaux: «Οι φελλοί» είναι η άλλη παραδοσιακή λιχουδιά του Bordeaux. Στο σχήμα μοιάζουν με πώματα μπουκαλιών, αλλά στη γεύση είναι το κάτι άλλο, αφού είναι φτιαγμένα από μείγμα κρέπας και γέμιση από πάστα αμυγδάλου εμποτισμένη με αλκοολούχο χυμό σταφυλιών. Τα καλύτερα Bouchons θα τα βρεις στο …ομώνυμο κατάστημα, «Le Bouchon de Bordeaux», στην οδό 12 Chemin de Bacchus, στην περιοχή Bruges.

Πιάτα:

La Lamproie à la Bordelaise: H lamproie είναι ένα είδος νερόφιδου του αλμυρού νερού, που ανεβαίνει τα νερά των ποταμών της περιοχής την άνοιξη. Σύμφωνα με την ντόπια συνταγή μαγειρεύεται μαζί με το αίμα του σε ένα πλούσιο ζουμί από δυνατό κόκκινο κρασί και πράσα.

 Pibales: Ένα είδος χελιού, που ζει στα ζεστά νερά του Ατλαντικού, γύρω από τις Μπαχάμες. Τα μικρά χέλια, παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα και φτάνουν μέχρι τις ακτές της Ευρώπης. Οι Μπορντολέζοι τα ψαρεύουν και τα μαγειρεύουν με το δικό τους παραδοσιακό τρόπο, μέσα σε πήλινα δοχεία με ελαιόλαδο.

DRINK

Με 57 ετικέτες με κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, δε σηκώνει αμφιβολία πως το Bordeaux είναι μια απ’ τις μεγάλες «μάνες» του κρασιού. Τα κρασιά Bordeaux χωρίζονται σε 6 μεγάλες οικογένειες, που έχουν παρόμοιες ιδιότητες: σώμα δυνατό και γεύση μαύρων φρούτων και με αρώματα από αποχρώσεις βιολέτας και γλυκόριζας. Χαρακτηριστικότερο όλων, είναι το Le Château La Gafetiere της ετικέτας St Emilion Grand Cru Classé 2005.   http://www.vins-bordeaux.fr/

STAY

Seeko Hotel: Το πιο hip ξενοδοχείο της πόλης είναι το Seeko, που στη γλώσσα των Εσκιμώων σημαίνει «παγόβουνο» και με την πρώτη (αρχιτεκτονικη) ματιά καταλαβαίνεις γιατί ονομάστηκε έτσι! Ένα απόλυτα μοντέρνο boutique hotel στην καρδιά της πόλης, με τεράστια ηλιόφωτα δωμάτια, φτιαχμένα στο κόνσεπτ των νεοϋρκέζικων loft. www.seekoo-hotel.com

Châteaux – Hostellerie de Plaisance : Εδώ μιλάμε για ένα μεσαιωνικό château, στην καρδιά των αμπελώνων του St. Emilion (40 χλμ από το κέντρο του Bordeaux), που με τα θαύματα της αρχιτεκτονικής μετατράπηκε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, για να προσφέρει στους επισκέπτες του την απόλυτη εμπειρία της γαλλικής εξοχής. Στα συν, τα βασιλικά γεύματα, φτιαγμένα από τα χέρια του Philippe Etchebest, που αναδείχθηκε ως ο καλύτερος σεφ της Γαλλίας το 2000.

http://www.hostelleriedeplaisance.com/

  http://www.elita.com.cy/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ