2012-03-22 21:45:02
Φωτογραφία για Όταν συρρέουν τα κομματικά πλήθη...
Γράφει ο Κων/νος ΜανίκαςΟικονομολόγος–Ψυχολόγος

Ίσως να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί αμετάκλητα αν ισχύει απόλυτα ο αριθμός των 240 χιλιάδων μελών που προσήλθαν στην διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπήρχε καν η δυνατότητα αξιόπιστου εσωτερικού ελέγχου από το μηχανισμό κι ενός άλλου υποψηφίου. Το σίγουρο είναι ότι... υπήρξε ένας επιτυχημένος επικοινωνιακός χειρισμός μέσω διασποράς εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών, αλλά κι ότι όντως ήταν σχετικά ικανοποιητική η συμμετοχή με βάση τις κοινωνικές συγκυρίες και τη γενικευμένη απαξίωση προς το πολιτικό σκηνικό, όσο κι αν τελικά κινήθηκε στο ένα τρίτο αυτών που είχαν προσέλθει στην αντίστοιχη διαδικασία του 2007.

Η ανθρωπογεωγραφία μπορεί να ρέπει προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στις οποίες λειτουργούν ακόμα τα τετριμμένα μεταπολεμικά αντιδεξιά σύνδρομα κι η λογική της ενότητας της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης». Βλέποντας επίσης τον αριθμό των μελών του ΠΑΣΟΚ να ταυτίζεται με τους ψηφισάντες είναι επόμενο να υποθέτουμε, ότι ήταν ισχυρή η παρουσία της κομματικής νομενκλατούρας που εκτείνεται από τους κατά καιρούς κυβερνητικά παρασιτούντες έως τον απλό πολίτη που επωφελήθηκε των ρουσφετολογικών επιλογώναλλάζοντας προσανατολισμό ζωής.


Ο μηχανισμός εξουσίας του κινήματος παραμένει ισχυρός, όσο πληγωμένη κι αν είναι κοινωνικά η εικόνα του, και κάποιοι συνεχίζουν να ονειρεύονται ακόμα και μέσα από μια συγκυβέρνηση τη σχετική συνέχιση της λειτουργίας των μηχανισμών τους. Αναζητούν λοιπόν στο πρόσωπο του νέου αρχηγού μια ευκαιρία για ικανοποίηση της εξουσιομανίας τους μέσω της αναδιάταξης των εσωτερικών κομματικών συσχετισμών.

Παρά τις ιδιαιτερότητες της εποχής δικαιούνται στο ΠΑΣΟΚ να βαυκαλίζονται την πιθανότητα ενός νέου ξεκινήματος, ακόμα κι αν τα υλικά είναι παλιά, η επιχειρηματολογία αδιέξοδη κι ο χρόνος ως τις εκλογές πολύ λίγος για ριζικές ανακατατάξεις. Άλλωστε όπως είχαμε περιγράψει και στο «Ένα βήμα μπροστά από τη ΝΔ;» ανάλογα και με τομετεκλογικό τοπίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο της διεξαγωγής ενός συνεδρίου επανίδρυσης της Κεντροαριστεράς με τη συμπόρευση και του «αερόσακου» των σημερινών πολιτικών κραδασμών, σε αυτό τον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο, της ΔΗΜ.ΑΡ!
Press-GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ