2012-11-10 10:12:20
Φωτογραφία για Τμηματικά η δόση κατά τον πρόεδρο του Euro-working Group...!!!
Της Μαρίνας Μάνη

Να εμψυχώσει το (πεσμένο) ηθικό της Αθήνας φέρεται να επιχείρησε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Euro-working Group, Thomas Wieser.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαβεβαίωσε ότι η (νέα) καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά «στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη».

Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, επιβεβαίωσε τις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ημερών... και ωρών:

- Πρώτον, ότι στο Eurogroup της Δευτέρας «δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα».

"31,5 δισ. ευρώ ίσως και περισσότερα"

- Δεύτερον, ότι η δόση «θα καταβληθεί τμηματικά μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις». Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως διευκρινίζουν ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και επικαλούμενοι πηγές από το Eurogroup μεταφέρουν τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν στη χώρα "τα 31,5 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα".


Ο κ. Wieser φέρεται να υποστήριξε πως «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου», διότι η ευρωζώνη έχει πλήρη συναίσθηση των περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων της χώρας και της ανάγκης αναχρηματοδότησης χρέους στις 16 Νοεμβρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη δεν είναι εύκολες» -όπερ, η καθυστέρηση δεν οφείλεται στη χώρα μας.

Juncker: Αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί σύντομα δράση για τη δόση

Αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί δράση σύντομα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο, υποστηρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η ελληνική βουλή αποτελεί "απόδειξη θάρρους".

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Γιούνκερ δήλωσε πως τα μέτρα αυτά "είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε". "Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ όμως παράλληλα εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Υποσχέθηκε "ταχεία" δράση μόλις είναι διαθέσιμα "όλα τα στοιχεία" για να ληφθεί απόφαση.

Καθησυχαστικός για την εκταμίευση της δόσης ο Γ. Στουρνάρας

Καθησυχαστικός ότι θα γίνει κανονικά η εκταμίευση της δόσης για τη χώρα μας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στη Βουλή επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ κ. Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Παράλληλα, εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε γερμανική εφημερίδα με τις οποίες, όπως είπε, καλεί τους επενδυτές να αποφύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα κάνει διορθωτικές δηλώσεις.

«Θέλω να καθησυχάσω για την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Μεταφέρω την συνέντευξη του κ. Γιούνκερ προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η ευρωζώνη θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω καμία αμφιβολία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στη σύντομη παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

«Με λύπη μου είδα τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα σε γερμανική εφημερίδα που καλεί τους επενδυτές να αποφύγουν να επενδύσουν στη χώρα. Ελπίζω να γίνει διορθωτική δήλωση», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Νωρίτερα, και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος δήλωσε πως υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος μιας αναβολής στην καταβολή της δόσης ακόμα και για το 2013, επανέλαβε πολλάκις ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ενώ σε ερώτηση για το τι περιμένουμε από το Eurogroup της Δευτερας απάντησε ότι, «την Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι, η Ελλάδα έκανε αυτό που πρέπει και η Ευρώπη τώρα θα κάνει αυτό που πρέπει.

Μέχρι το τέλος του 2012 η τελική λύση για την Ελλάδα

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν μέχρι το τέλος του έτους για να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που θα αφορούν την Ελλάδα και αυτό περιλαμβάνει τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν εφόσον υπάρξει συμφωνία να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους της.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως οι χώρες της Ευρωζώνης είναι κοντά στο να συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε να αναλάβει, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι "μεγάλες" αποφάσεις –και αυτό περιλαμβάνει την απόφαση για την παράταση των δύο ετών στο πρόγραμμα, το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και πώς θα διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο– δεν χρειάζεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες.

"Είναι ξεκάθαρο ότι το ιδεατό θα ήταν να γίνουν αυτές (οι αποφάσεις) μέχρι το τέλος του έτους", υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποιο είδος βοήθειας μέχρι τότε.

"Χρειάζονται κάποιο μέρος της βοήθειας την οποία θα μπορούν να βρουν με διάφορους τρόπους... Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν γύρω από αυτό. Από την άποψη αυτή, ένα περιθώριο ελιγμών παραμένει μέχρι το τέλος του έτους".

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής ωστόσο δεν αναμένεται να λάβουν κάποια απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο.

Διαβάστε ακόμη:

* DJ: Μέχρι το τέλος του 2012 η τελική λύση για την Ελλάδα

* Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δόση

* DJ: Πολύ πιθανό να χρειαστεί δεύτερος γύρος συνομιλιών για την Ελλάδα

* Moody΄s: Παραμένει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

*Fitch: Υποχώρησε η απειλή εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ