2012-11-10 12:42:03
Φωτογραφία για Αν θεωρείτε το αφεντικό σας ψυχοπαθή, τότε έχετε δίκιο!
Δεν τα πάτε καλά με τον προϊστάμενο σας στη δουλειά; Τσακώνεστε συνέχεια μαζί του, ενώ ξέρετε πως έχετε δίκιο; Τον θεωρείτε ένα βήμα πριν το τρελοκομείο; Τότε έχετε δίκιο!

Σύμφωνα με νέα έρευνα ψυχολόγου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εάν ένας εργαζόμενος έχει υποψίες πως ο εργοδότης του είναι ψυχασθενής, τότε έχει πολλές πιθανότητες να είναι!

Ο ψυχολόγος Κέβιν Ντάτον, στο βιβλίο του με τίτλο «Η σοφία των ψυχοπαθών», εξηγεί το σκεπτικό του. Πρόκειται για μια εξερεύνηση στην προσωπικότητα και στον τρόπο σκέψης των δολοφόνων κατά εξακολούθηση, των μοναχών, των κατασκόπων, των διευθυντικών στελεχών σε μεγάλες εταιρείες και άλλων επαγγελμάτων. Ο επιστήμονας συμπεραίνει στο βιβλίο πως αρκετοί άνθρωποι έχουν μια «σκοτεινή πλευρά» και ειδικά όσοι έχουν αυξημένες ικανότητες.

Ο Ντάτον, ο οποίος ειδικεύεται στην μελέτη της κοινωνικής επιρροής, δίνει απαντήσεις όσον αφορά το ποιά επαγγέλματα είναι καλά για την ψυχική υγεία και ποιά είναι στην "μαύρη λίστα". Βέβαια για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, σημειώνει ο Ντάτον, το να είναι κάποιος ψυχοπαθής – σύμφωνα με τους ειδικούς- δε σημαίνει πως θα βγει στους δρόμους με ένα αλυσοπρίονο και θα αρχίσει να κατακρεουργεί αθώους περαστικούς!


Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η ψυχοπάθεια είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας η οποία χαρακτηρίζεται από ρηχά συναισθήματα, ιδίως μειωμένη αίσθηση του φόβου, ανοχή του στρες, έλλειψη συναίσθησης, ψυχρή αντιμετώπιση των πάντων χωρίς αίσθηση ενοχής, εγωκεντρισμό, ανευθυνότητα, παρορμητικότητα και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Το γεγονός ότι πολλοί εγκληματίες παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει φυσικά πως όσοι πάσχουν από αυτή την ψυχική ασθένεια είναι δυνάμει εγκληματίες.

Ποια είναι λοιπόν τα επαγγέλματα που είναι πιο κοντά αλλά και πιο μακριά από την συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή;

Σύμφωνα με το βιβλίο «The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success» του Κέβιν Ντάτον τα επαγγέλματα που είναι πιο κοντά στην ψυχοπάθεια είναι τα εξής:

Γενικοί Διευθυντές

Δικηγόροι

Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Πωλητές

Χειρούργοι

Δημοσιογράφοι

Αστυνομικοί

Ιερείς

Σεφ

Δημόσιοι υπάλληλοι

Στον αντίποδα, σε καλύτερη ψυχική υγεία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα παρακάτω επαγγέλματα:

Φροντιστές/βοηθοί στον τομέα της περίθαλψης

Νοσοκόμοι

Θεραπευτές

Τεχνήτες

Αισθητικοί

Εργαζόμενοι σε αγαθοεργίες

Δάσκαλοι

Καλλιτέχνες

Ιατροί

Λογιστές

Ο ειδικός εξηγεί πως τα επαγγέλματα της δεύτερης λίστας είναι καλύτερα όσον αφορά την ψυχική υγεία επειδή έχουν να κάνουν με ανθρώπινη επαφή, κοινωνική προσφορά και σπανίως συνδέονται με εξουσία. Έτσι, σύμφωνα με τον Ντάτον από τη φύση τους οι εργασίες αυτές αποθαρρύνουν τους ψυχοπαθείς από το να τα επιλέξουν.

Αντίθετα τα επαγγέλματα της πρώτης στήλης έχουν μεγάλη σύνδεση με την άσκηση εξουσίας και πολλά από αυτά απαιτούν την ορθολογική σκέψη και απόφαση διαχωρισμένη από τα συναισθήματα.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
O ΠΑΟΚ είδε τον...007
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
O ΠΑΟΚ είδε τον...007
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ