2012-11-10 17:35:03
Φωτογραφία για Έτσι έπεσε το Τείχος του Βερολίνου
Πέρασαν 23 χρόνια από την πτώση του γνωστότερου συμβόλου του Ψυχρού Πολέμου που συμβόλιζε...τον διαχωρισμό της Ανατολής από την Δύση, του Καπιταλισμού από τον Κομμουνισμό.

ΙΣΤΟΡΙΑ:

Το Τείχος του Βερολίνου ήταν αυτό που χώριζε την χώρα της Γερμανίας σε 2 κράτη. Χώριζε το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό και τη γύρω περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας. Η ανέγερση του πραγματοποιήθηκε 13 Αυγούστου 1961 προκαλώντας αντιδράσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αξέχαστες θα μείνουν οι διάσημες εικόνες προσφύγων που κατέβαιναν με σεντόνια από τα παράθυρα των σπιτιών στους δρόμους που βρίσκονταν πάνω στα σύνορα Κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας στην προσπάθεια τους να περάσουν στη Δυτική πλευρά του τείχους μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις θανατώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά από τις βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες.


Οι πολίτες του Δυτικού Βερολίνου δεν μπορούσαν πλέον να εισέρχονται ελεύθερα στην Ανατολική Γερμανία ήδη από την 1η Ιουνίου 1952. Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε τελικά, το 1963, μια ρύθμιση, που επέτρεπε σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Δυτικοβερολινέζους να επισκέπτονται συγγενείς τους στις ανατολικές συνοικίες της πόλης τα Χριστούγεννα.

Η ΠΤΩΣΗ

Μια ερώτηση δημοσιογράφου στάθηκε η αφορμή για να παρακολουθήσει όλος ο κόσμος το τηλεοπτικό γεγονός του 20ου αιώνα .Ο δημοσιογράφος Ρικάρντο Ερμαν από το ιταλικό πρακτορείο ANSA ρώτησε για το θέμα της ρύθμισης ώστε να μπορούν με άδεια οι κάτοικοι να περνούν στο Δυτικό Βερολίνο τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Γκύντερ Σαμπόφσκι «πότε τίθεται σε εφαρμογή αυτή η ρύθμιση» ο Σαμπόφσκι απαντά φυλλομετρώντας τα χαρτιά του :«Αυτή η ρύθμιση τίθεται σε εφαρμογή... απ’ όσο ξέρω... αμέσως τίθεται σε εφαρμογή, χωρίς καθυστέρηση». Τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων μέσα σε λίγα λεπτά και η ανατολικογερμανική τηλεόραση αργότερα αναμεταδίδουν τη συνέντευξη και τα νέα αγνοώντας ή ξεκαθαρίζοντας με δική τους πρωτοβουλία τις ασάφειες και συνοψίζοντας την είδηση στο γεγονός ότι το τείχος άνοιξε. Οι Ανατολικοβερολινέζοι ακούν τις ειδήσεις από το Δυτικό Βερολίνο, βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλο στους δρόμους και κατευθύνονται προς το τείχος. Εκεί συναντούν τους έκπληκτους συνοριοφύλακες και το προσωπικό ελέγχου διαβατηρίων, που δεν είχαν ιδέα για τη νέα ρύθμιση και είχαν τόσα χρόνια εκπαιδευτεί να θεωρούν το τείχος ιερό και απαραβίαστο. Αρχικά καλούν τον κόσμο να φύγει και να απευθυνθεί την επόμενη μέρα στις υπηρεσίες έκδοσης διαβατηρίων. Το πλήθος όμως αυξάνεται συνεχώς και αρχίζει να χάνει την υπομονή του. Μπροστά στον κίνδυνο να λιντσαριστούν από τις μάζες το προσωπικό του μεθοριακού φυλακίου Μπορνχόλμερ Στράσε ανοίγει τις πύλες στις 23:00 της 9 Νοεμβρίου 1989. Μέχρι το πρωί της 10ης Νοεμβρίου όλες οι πύλες του τείχους έχουν ανοίξει διάπλατα και οι πολίτες τις περνούν χωρίς κανένα έλεγχο.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί. Μένουν εκεί για να θυμίζουν την φρίκη που έζησαν οικογένειες που ζούσαν στην ίδια πόλη αλλά δεν μπορούσαν να ιδωθούν, την φτώχια και την καταπίεση που έζησαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας που στο τέλος απέδειξαν πως τίποτε δεν μπορεί να τους χωρίσει με τους ‘’αδερφούς’’ Δυτικούς, απέδειξαν πως όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι.
thestival.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ