2012-11-10 18:54:22
Φωτογραφία για Νεκροταφείο ξεπροβάλλει στο βυθό της λίμνης!
Ο 66χρονος Ramiz Memidzan ήταν μικρό αγόρι όταν είδε για τελευταία φορά το χωριό όπου γεννήθηκε στη νότια Βοσνία, πριν από την κατασκευή του φράγματος το 1950 και τη... δημιουργία της τεχνητής λίμνης Jablanicko, η οποία κάλυψε μεγάλες εκτάσεις -συμπεριλαμβανομένου και του μουσουλμανικού νεκροταφείου- με νερό.

Το βάθος της λίμνης έφτανε τα 30 μέτρα και τα φράγματα στον ποταμό Νερέτβα κοντά στη λίμνη τροφοδοτούν ένα σύστημα που παράγει συνήθως κατά μέσο όρο 2.000 megawatt/ώρα ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Η μεγάλη ξηρασία, όμως, που άρχισε τον Αύγουστο του 2011 και συνεχίζεται, όχι μόνο συρρίκνωσε την παραγωγή στο 1/4 αυτού του προαναφερθέντος ποσού αλλά στέγνωσε εντελώς τη λίμνη Jablanicko.

Ως αποτέλεσμα, το 70 ετών μουσουλμανικό νεκροταφείο της πόλης εμφανίστηκε ξανά μέσα από τη λάσπη, με τα απομεινάρια από τις ταφόπλακες και τις βυθισμένες βάρκες στα νερά της λίμνης να μαρτυρούν το μέγεθος της ξηρασίας.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε τη λίμνη σε τέτοια κατάσταση. Το χώμα έχει σκάσει και τα πάντα καλύπτονται από λάσπη, ενώ για ψάρια ούτε λόγος! Είναι νομίζω συμβολική η εμφάνιση των τάφων για να δηλώσουν με τον τρόπο τους το τέλος της ζωής της λίμνης», λέει χαρακτηριστικά ο Memidzan. Άδικο έχει; Το απόκοσμο τοπίο, άλλωστε, μιλάει από μόνο του!
perierga
pontikonews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ