2012-11-10 19:10:04
Φωτογραφία για Επικίνδυνη Όξυνση στον Περσικό Κόλπο Ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε την Παρασκευή το Ιράν ότι θα απαντήσει σε είδος αν συνεχιστούν από πλευράς Τεχεράνης οι παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου γύρω από τις εξέδρες πετρελαίου της στον Περσικό Κόλπο. Ο εκπρόσωπος του βασιλείου στον ΟΗΕ, Αμπντάλα αλ-Μουαλίμι, προχώρησε σε διάβημα στον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ.

Στο διάβημα αναφέρεται ότι τον Ιούλιο ιρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε επανειλημμένα πάνω από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο κοίτασμα Χάσμπα, ενώ σε άλλη περίπτωση οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν σταμάτησαν πλοία που ανήκαν σε εργολάβο της Saudi Aramco στην περιοχή του κοιτάσματος Αραμπία.

«Η κυβέρνηση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει όποια δράση θεωρεί κατάλληλη για να προστατεύσει τα ύδατα και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του και θεωρεί το Ιράν υπεύθυνο για όλες τις πιθανές συνέπειες», τονίζεται με έμφαση στο διάβημα.


Διαβάστε περισσότερα Ο αλ-Μουαλίμι δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου προχώρησε ήδη σε αντίστοιχο διάβημα προς την Τεχεράνη, ζητώντας να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά.

«Τα συγκεκριμένα δύο υπεράκτια κοιτάσματα είναι σαουδαραβικά, με βάση τα ισχύοντα στη συμφωνία του 1968 ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που ορίζει την συνοριακή γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες», αναφέρεται.

Μέχρι στιγμής, τόσο ο ΟΗΕ και η Σαουδική Αραβία, όσο και το Ιράν δεν έχουν προβεί σε διευκρινίσεις για το θέμα, το οποίο συνδέεται και με την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα από τους Ιρανούς. Πηγές του Πενταγώνου χαρακτήρισαν ως «άνευ προηγουμένου» την επίθεση αυτή, αν και οι λεπτομέρειες του περιστατικού παραμένουν ασαφείς.

Όπως και να χει, οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιράν είναι ήδη τεταμένες, καθώς το βασίλειο έχει σουνιτική μοναρχία και μεγάλο σιιτικό πληθυσμό, ενώ το σιιτικό Ιράν επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στα πλαίσια αυτά, υποστήριξε την εξέγερση στο Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, ενώ αντιθέτως, οι Σαουδάραβες έστειλαν άρματα για να την καταπνίξουν.

Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη ίσως να νιώθει αναγκασμένη να προχωρήσει σε κάποιου είδους αντίποινα για το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί από τη Δύση, ώστε να εξασφαλίσει στο μέλλον παραχωρήσεις σε ότι αφορά τα μέτρα αυτά, αλλά και το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τέλος, ιδιαίτερα αρνητική επίδραση θα έχει μια ενδεχόμενη κρίση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την αγορά πετρελαίου, αφού ακόμα και οι παραμικροί πολιτικοί, κοινωνικοί και στρατιωτικοί κλυδωνισμοί στη Μέση Ανατολή αυξάνουν αμέσως την τιμή του μαύρου χρυσού. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον μεγαλύτερο παραγωγό της περιοχής.

http://energia.gr/article.asp?art_id=63631
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ