2012-11-10 22:16:17
Φωτογραφία για Ξεκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Φτάνει την Κυριακή στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων 'οικοπέδων' για έρευνα και εκμετάλλευση.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και προσθέτει: «Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα.


Διαβάστε περισσότερα Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δείχνει και στον πιο δύσπιστο, ότι ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Το πλοίο 'Nordic Explorer' θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Πάτρας και σε διάστημα εννέα ωρών μετά τον ελλιμενισμό του και τις αναγκαίες διαδικασίες ανεφοδιασμού, θα αποπλεύσει με κατεύθυνση το βόρειο Ιόνιο, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως τις έρευνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι έρευνες θα καλύψουν συνολική έκταση περίπου 220.000 χιλιομέτρων, θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και είναι οι πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, σε τέτοια κλίμακα και με κορυφαία τεχνολογία αιχμής (Geostreamer).

Στο πλοίο θα παρευρίσκονται, διαρκώς, δύο Ελληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η PGS.

Η πρώτη αυτή φάση των ερευνών, αποτελεί το αρχικό στάδιο υλοποίησης της σύμβασης, που υπεγράφη επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό ΠΕΚΑ -ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου- και τον εκπρόσωπο της Petroleum Geo-Services.

Θα ακολουθήσει η επεξεργασία (processing) και ερμηνεία (interpretation) των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013, προκειμένου να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων 'οικοπέδων' εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=235560
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ