2012-03-22 23:25:59
Φωτογραφία για Όρκο πίστης στο κομμουνιστικό κόμμα
Το υπουργείο εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία απαιτεί από τους νέους δικηγόρους και εκείνους οι οποίοι καλούνται να ανανεώνουν τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματός τους να παίρνουν αυτόν τον όρκο.

Ο όρκος αυτός είναι αναγκαίος για να εξασφαλιστεί στον πολύ μεγάλο αριθμό δικηγόρων "πίστη στον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά" και να "βελτιωθεί αποτελεσματικά η ποιότητα της πολιτικής ιδεολογίας των δικηγόρων", αναφέρει η ανακοίνωση που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

"Ορκίζομαι να υπηρετώ πιστά την ιερή αποστολή του σοσιαλισμού με σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά. . . πίστη στην πατρίδα, στο λαό της και υποστήριξη της ηγεσίας του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας καθώς και στο σοσιαλιστικό σύστημα", θα είναι πλέον ο όρκος των δικηγόρων για να αποκτήσουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.

Είναι η πρώτη φορά που οι δικηγόροι καλούνται να δηλώνουν πίστη στο κόμμα με τον όρκο τους, είπε ο Μο Σάοπινγκ, ένας γνωστός δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα.


"Νομίζω ότι αυτό είναι ανάρμοστο", είπε ο Μο σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς. "Ως δικηγόρος, θα όφειλε κανείς να είναι πιστός στο νόμο και στον πελάτη του".

Η εξέλιξη σημειώθηκε καθώς το ΚΚ Κίνας προετοιμάζεται για την αλλαγή ηγεσίας αργότερα φέτος, όταν η ηγεσία της χώρας θα εντείνει την προσπάθειά της να αποφύγει κάθε πολιτική ένταση.

"Εάν ο όρκος λέει ότι πρέπει να είσαι πιστός στο ΚΚ και να αποδέχεσαι την ηγεσία του κόμματος, αυτό μπορεί να αποκλείσει πολλούς ανθρώπους στο νομικό επάγγελμα, που ανήκουν αλλού πολιτικά ή έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις" οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με αυτή την δήλωση. "Ο όρκος θα πλήξει την ανάπτυξη του κινεζικού νομικού συστήματος".

Ο Που Ζιτσιάνγκ, ένας δικηγόρος στο Πεκίνο ο οποίος έχει εκπροσωπήσει πολλούς κατηγορούμενους σε λεπτές υποθέσεις, εκτίμησε ότι ο νέος όρκος "προκαλεί σύγχυση. Δεν βλέπω τη νομική βάση για να προστεθούν οι διαδικασίες αυτές. Σε ποια βάση το κάνει αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης;".

"Εάν δεν ορκιστώ, δεν θα μου δίνεται άδεια;", διερωτήθηκε ο Που. Πρόσθεσε ότι "θα δημιουργηθεί μια σύγκρουση" συμφερόντων στους δικηγόρους οι οποίοι θέλουν να παραμένουν ανεξάρτητοι από τις επιβολές του κόμματος, είπε. "Κατά την άποψή μου αυτό που πλήττει το κράτος δικαίου στην Κίνα είναι το ΚΚ", πρόσθεσε ο δικηγόρος αυτός.

"Οι δικηγόροι δεν είναι ούτε δικαστές ούτε εισαγγελείς, δεν είναι μέρος των κρατικών αρχών και θα έπρεπε να δηλώνουν πίστη μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους και να έχουν μια επαγγελματική ηθική και πειθαρχία", ανέφερε ο δικηγόρος Λίου Σιαογιουάν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι δικηγόροι, πρόσθεσε ο νομικός, θα έπρεπε να ορκίζονται ότι θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πελατών τους βάσει του νόμου, πρόσθεσε. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ